Bábovka ve tvaru dýně

Podzim je ve znamenení dýní, překvapte své hosty netradiční bábovkou.

Čas přípravy: 75 minut; čas pečení: 120 minut

Suroviny:
2 x 300 g Hery máslová příchuť
2 x 300 g cukru
2 x 1 balení vanilkového aroma
2 x 6 vajíček
2 x 400 g polohrubé mouky
2 x 50 g mletých lískových oříšků
2 x 30 g kakaa
2 x 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
2 x 1 špetku soli
2 x 150 ml mléka
200 g marcipanové hmoty + zelené potravinářské barvivo
Oranžové potravinářské barvivo
2-3 L pomerančového džusu
200 g moučkového cukru
Kuchyňské papírové utěrky

Postup:
Nejlepší je péct bábovky postupně. Pro začátek si předehřejte troubu na 180 C (160 C horkovzdušnou). Následně nádobu vymažte Herou máslová příchuť a vysypte moukou. Heru, cukr a vanilkový lusk vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce.  Do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli ve dvou dávkách, postupně do těsta přilévejte i mléko. Těsto poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut. Zda je bábovka hotová zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dáme vychladnout do lednice.  Mezitím si obarvěte marcipán, který vytvarujete do silných listů a stonků, na zeleno. Oběma bábovkám zarovnejte konce, tak, aby na sebe pasovaly. Poté z nich vytvořte dýni. Vzniklý otvor vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánový stonek držel co nejlépe. K výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence. Následně jím přelijte dýňovou bábovku. Zaschlá poleva připevní stonek k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.

Komentáře