Bezlepkové palačinky s jahodami

Reklama

Připravte si lahodnou snídani nebo svačinu ….

Ingredience (6-8 porcí):
150 g rýžové mouky Nutrifree
130 g jáhlové mouky
5 lžic rýžového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
450 ml kokosového mléka
1/4 xanthanové gumy
80 ml vody
1 vejce
špetka soli
olej na smažení
vaničku jahod na závěrečné dozdobení

Postup:
Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience dohromady a promíchejte. Pokud nemáte xanthanovou gumu, která působí jako pojivo, klidně vynechejte a do těsta už také nepřidávejte 80 ml vody. Ta je tam právě kvůli xanthanové gumě, která zvýší pojivost těsta a je potřeba ho trošku naředit. K suchým ingrediencím přidejte vejce, kokosové mléko, oslaďte ho rýžovým sirupem a na rozpálené pánvi udělejte malý testovací vzorek. Pokud máte těsto dostatečně dochucené, dodělejte všechny palačinky.

Tip: Podávat můžete prakticky s čímkoli, co máte doma k dispozici, od marmelády po domácí lískovooříškový krém. Dozdobíme jahodami.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“17944″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

1. Jednodruhové bezlepkové mouky
Nejběžnější jednodruhové mouky, které jsou k dostání dnes již běžně jsou rýžová, kukuřičná, pohanková atd. Mezi méně známé mouky, které seženete v obchodech se zdravou výživou, patří mouka kaštanová, žaludová, lněná, konopná, mandlová a další. Hitem je dnes i tzv. mouka Quinoa (Quinoa je považována za plodinu 21. století a patří do skupiny superpotravin). Ne všechny se ovšem hodí zrovna na všechno pečení a už vůbec ne pro stoprocentní záměnu, ideální je jejich kombinace.

2. Vlastnoručně namíchané bezlepkové směsi
Tato varianta spočívá ve smíchání více druhů jednodruhových mouk dle vlastního výběru, případně přejatého poměru. Není to rozhodně úplně ideální způsob především pro začátečníky, neboť míchání mouk je vcelku náročná alchymie (vázání vody, tuku, a tedy i úprava poměru pevné a tekuté složky apod.).

3. Bezlepkové směsi
Zakoupení směsi, ideálně přímo určené na pečení je považováno za záruku úspěšného výsledku. Pakliže netrpíte „pouze“ alergií či intolerancí na lepek, je důležité řádně prostudovat složení, neboť součástí některých směsí jsou i sójová mouka či lupina (vlčí bob).

Komentáře