Bezlepkové sušenky

Vyzkoušejte recept na lahodné sušenky i bez klasické mouky.

Suroviny (na 30 sušenek):
• 180 g ovesných bezlepkových vloček
• 150 g ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle)
• 120 g rýžové mouky Nutrifree
• 1 lžička mleté skořice
• špetka soli
• 2 lžíce třtinového cukru
• 1 kypřící prášek (bezlepkový)
• 200 g másla
• 1 lžička vanilkové esence
• 90 ml javorového sirupu

Postup:
Troubu rozehřejte na 180 °C. Ořechy vložte do mixéru a na hrubo je rozmixujte. Máslo dejte rozpustit. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience dohromady a dobře promíchejte. Těsto dejte na kuchyňskou desku a pomocí tvořítka s pěchovadlem vytvořte sušenky o průměru 6 cm a tloušťky 1 cm. Vytvořené sušenky přendejte opatrně na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 180 °C 15 minut.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16846″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Pečme bezlepkově a přesto hravě
Máte doma celiaka nebo jen vyznáváte zdravější životní styl? Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě vyměnit v receptu jeden druh mouky za jiný (v tomto případě nejčastěji hladkou pšeničnou za jakoukoliv bezlepkovou) nemůže být takový problém? A výsledek vás nemile překvapil? Přizvěte si na pomoc odborníky na „bezlepek“- italskou společnost Nutrifree a nejen pečení, nýbrž celý život s nesnášenlivostí lepku, bude snazší. Základem úspěchu při pečení, a dá se říci, že nejen bezlepkovém, i když právě v tomto případě to platí několikanásobně, je výběr vhodné mouky. Bezlepkových mouk je na trhu již mnoho druhů. Které se ale nejvíce hodí na pečení? Teoreticky máme na výběr tři varianty:

1. Jednodruhové bezlepkové mouky
Nejběžnější jednodruhové mouky, které jsou k dostání dnes již běžně jsou rýžová, kukuřičná, pohanková atd. Mezi méně známé mouky, které seženete v obchodech se zdravou výživou, patří mouka kaštanová, žaludová, lněná, konopná, mandlová a další. Hitem je dnes i tzv. mouka Quinoa (Quinoa je považována za plodinu 21. století a patří do skupiny superpotravin). Ne všechny se ovšem hodí zrovna na všechno pečení a už vůbec ne pro stoprocentní záměnu, ideální je jejich kombinace.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16848″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“268″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

2. Vlastnoručně namíchané bezlepkové směsi
Tato varianta spočívá ve smíchání více druhů jednodruhových mouk dle vlastního výběru, případně přejatého poměru. Není to rozhodně úplně ideální způsob především pro začátečníky, neboť míchání mouk je vcelku náročná alchymie (vázání vody, tuku, a tedy i úprava poměru pevné a tekuté složky apod.).

3. Bezlepkové směsi
Zakoupení směsi, ideálně přímo určené na pečení je považováno za záruku úspěšného výsledku. Pakliže netrpíte „pouze“ alergií či intolerancí na lepek, je důležité řádně prostudovat složení, neboť součástí některých směsí jsou i sójová mouka či lupina (vlčí bob).

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16849″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“263″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Komentáře