Borůvkové recepty od Karolíny Kamberské

V lesích se to začíná pomalu modrat, a tak nadešel čas borůvkových knedlíků, koláčů a žahourů. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného, tak pro Vás Karolína Kamberská připravila neodolatelný Cheesecake s borůvkami nebo voňavé Medové lívance s borůvkovou smetanou.

CHEESECAKE S BORŮVKAMI
Suroviny:
200 g celozrnných sušenek
120 g másla
300 g měkkého tučného tvarohu
400 g žervé
4 vejce
šťáva z 1/2 citronu
80–100 g bílého krupicového cukru
1/2 vanilkového lusku
200 g čerstvých borůvek
lístky máty nebo meduňky

Postup:
Troubu si rozehřejte na 180 °C, vynechte horkovzduch a pečte v programu „horní a dolní ohřev“. Sušenky rozmixujte na prášek, lépe to jde po částech. Rozpusťte si v kastrůlku máslo a v míse ho promíchejte s rozmixovanými sušenkami. Vzniklou hmotu rovnoměrně upěchujte na dno otevírací dortové formy o průměru cca 20 cm, kterou jste předtím vyložili pečícím papírem. Dejte na 10 minut předpéct. Po vyndání z trouby snižte teplotu na 160 °C. Mezitím v míse promíchejte tvaroh s žervé, vajíčky, citronovou šťávou, cukrem a s dření seškrábnutou z podélně rozpůleného vanilkového lusku. Lehce rozmačkejte 150 g borůvek a vmíchejte je do směsi. Tu pak nalijte do formy na předpečené těsto. Několikrát klepněte dnem o stůl, abyste vyhnali přebytečné bubliny. Dejte koláč zpátky do trouby a při 160 °C pečte zhruba 40–50 minut, až se náplň zpevní, ale bude se ještě chvět. Pak vypněte troubu, mírně pootevřete dvířka a nechte cheesecake pomalu vychladnout v troubě, aby vám zbytečně neklesl. Teprve pak ho zakryjte fólií a dejte do chladu na několik hodin – ideálně přes noc. Podávejte nakrájený na řezy, ozdobený čerstvými borůvkami a lístky meduňky nebo máty.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22825″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“343″}}]]

MEDOVÉ LÍVANCE S BORŮVKOVOU SMETANOU
Na 12 lívanců:
200 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
4 vejce
200 g sýra cottage
3 lžíce tekutého medu
špetka soli
cca 3 lžíce másla, nejlépe
přepuštěného

Na smetanu:
200 g zakysané smetany
4–6 lžic tekutého medu
300 g borůvek

Postup:
V misce si smíchejte zakysanou smetanu s medem a borůvkami. Trochu borůvek si nechte stranou na ozdobu a smetanovou směs zakryjte potravinovou fólií a dejte odležet do chladničky. Nyní se pusťte do výroby lívanců. V míse pečlivě promíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte vajíčka, sýr cottage, med a sůl a umíchejte těsto. Rozehřejte nepřilnavou pánev, potřete ji pěkně máslem (nemusí ho být moc, ale budete je péct minimálně natřikrát podle velikosti pánve a před každou novou dávkou pánev znovu potřete). Malou naběračkou vlijte na pánev postupně těsto na čtyři lívance, trochu je rozetřete vypouklou stranou naběračky a opečte je z obou stran dozlatova. Bude to trvat několik minut. Na hotové lívance naneste borůvkovou smetanu, ozdobte borůvkami a snězte je co nejdříve po upečení, aby byly ještě teplé.

Zdroj: Fino

Komentáře