Chřest, proč ne..recept na jarní risotto s chřestem

Chřest je v Česku nejoblíbenější a nejcennější jarní zelenina v sezóně od dubna do června. Je to vytrvalá zelenina, ze které se vždy na jaře sklízejí mladé pazochy (prýty, nebo lidově stonky).

Podle způsobu pěstování jsou buď bílé, fialové nebo zelené. Bílý chřest je vybělený pěstováním bez přístupu světla (přihrnutím zeminy). Má jemnější chuť a silnější vláknitou slupku. Zelený chřest je naopak výraznější a má jemnější slupku, takže se nemusí tolik loupat.  Vyzkoušejte jarní risotto s chřestem.

Recept:

Ingredience:

– ½ kg vyloupaného čerstvého hrášku

– svazek mrkve

– svazek chřestu

– 1,5 l kuřecího vývaru

– 2 dcl bílého vína

– 500 g rýže

– 1 nadrobno nakrájená šalotka

– extra panenský olivový olej

– sůl a pepř dle chuti

– 100 g sýru

– šťáva z 1 citronu

Příprava:

Zeleninu osolte a opepřete. Hrášek povařte krátce nad párou. Mrkev rozkrájejte na podélné plátky a vařte do poloměkka. Chřest oloupejte a uvařte nad párou. Zelenina musí zůstat křupavá. V hrnci osmahněte na olivovém oleji šalotku a rýži. Po pár minutách přidejte sůl a pepř. Zalijte bílým vínem a nechte odpařit. Postupně přilévejte vývar, ale vždy až se tekutina úplně vstřebá. Rizoto stále míchejte. Asi za 20 minut bude rýže hotová. Sundejte z ohně, zakapejte citronovou šťávou a vmíchejte sýr. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké obložené zeleninou.

 

Komentáře