Co s vejci o Velikonocích?

Reklama

Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima? Nicméně bychom na ně neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin – např. Klasa, „biozebra“ apod. – které zaručují jejich kvalitu. Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19563″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Farmářský salát se ztraceným vejcem
Suroviny na ztracené vejce:
• 1 vejce
• 3 lžíce octa

Suroviny na salát:
• 250 g menších brambor
• ½ červené cibule
• hrst polníčku
• hrst čerstvého špenátu
• 40 g slaniny
• snítka kopru
• sůl, pepř

Suroviny na zálivku:
• 6 lžic olivového oleje
• 1 lžička hrubozrnné hořčice
• 1 lžička medu
• 1 lžíce citronové šťávy
• sůl, pepř
• lžíce nasekaného kopru

Postup:
1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19564″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Zapečená omeleta se sýrem a zeleninou
Suroviny:
• 2 menší brambory
• 6 vajec
• 6 cherry rajčátek
• ½ jarní cibulky
• 20 g slaniny
• 4 plátky sýra
• hrst baby špenátu
• sůl, pepř

Postup:
1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

TIP: podávat můžete se salátkem

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19565″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“403″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Domácí žloutkový pudink
Suroviny:
• 600 ml 30% smetany
• 5 žloutků
• 1 lžíce škrobu
• 1 vanilkový lusk
• 3 lžíce cukru
• borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

Postup:
1. 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.
2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Komentáře