Cuketa 3x jinak

Každé období nám příroda přinese něco hezkého a užitečného. Pokud nejsme k jejím darům neteční, budeme bohatě odměněni. A ano, chce to i trochu vlastního přičinění. A co čem sáhnout teď? Vyzkoušejte cuketu! Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí k druhu tykve obecné. Vznikla šlechtěním v Itálii. Její chuť je jemná a často přejímá chuť přísad, nemusíte se tedy bát koření a výrazných ingrediencí. Ideální je cuketa velikosti 25 cm, takto mladé kousky musíte loupat. Cuketa obsahuje z cca 90 % vodu, takže má nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje minerální látky, draslík a karoten.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10199″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“462″}}]]

Cuketové placičky
Suroviny:
2 středně velké cukety
6 lžic kukuřičné mouky
3 vejce
sůl
4 stroužky česneku
pepř

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10200″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“340″}}]]

Postup:
1) Cukety nastrouhejte na nudličky (velkou službu může v tomto udělat food processor KitchenAid).
Čím větší nudličky uděláte, tím více bude cuket v jídle cítit.
2) Nastrouhanou cuketu pak přemístěte do mísy a přidejte sůl. Cuketa pustí šťávu (někdy trochu více šťávy). Proto je těžké předvídat, kolik mouky bude přesně potřeba – řiďte se vlastní intuicí.
3) Následně přidejte ostatní ingredience, tedy vejce, pepř, lisovaný česnek a případně ještě trochu soli podle chuti.
4) Z výsledného těsta tvořte placky, které můžete buď usmažit, nebo upéci.

Speciální tip: Jako třešničku na dortu si můžete připravit také domácí rychlou a především zdravou „majonézu“.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10201″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“330″}}]]

Suroviny na „majonézu“:
kelímek kysané smetany
1 nastrouhaný stroužek česneku
tři lžičky citrónové šťávy
Postup: všechno smíchejte dohromady a servírujte s plackami.

Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10203″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“398″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Cuketové muffiny se sýrem a sušenými rajčaty
Suroviny na 12 kusů:
1 mladá cuketa
50 g parmazánu
1 vejce
350 ml mléka
300 g špaldové mouky
4 lžíce oleje
1 lžička prášku do pečiva
3 sušená rajčata
tymián nebo jiné bylinky, které máte rádi
sůl podle chuti 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“media_large“,“fid“:“10202″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“398″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Postup:
1) Troubu zapněte na 200 stupňů. Nejdříve si připravte cuketu a sýr. Oboje nastrouhejte na kuchyňském robotu KitchenAid s použitím krouhačů (nejjemnější krouhací buben s doplňkové sady MVSC na sýr, a hrubý krouhací buben ze sady MVSA na cuketu).
2) Cuketu nechejte v cedníku okapat a následně z ní ještě vymačkejte zbylou tekutinu. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
3) Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nalijte mléko, přidejte vejce a olej a pomalu míchejte pomocí plochého šlehače. Do druhé mísy si odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, sůl, tymián a na kousky nakrájená sušená rajčata.
4) Smíchejte s cuketou a sýrem a vše následně lehce vmíchejte do tekuté směsi. Ochutnejte a případně dosolte.
5)  Do plechu na muffiny si připravte košíčky a plňte opatrně do 2/3.
6) Pečte asi 30-40 minut, dokud nejsou muffiny zlatohnědé (pro jistotu použijte také trik se špejlí). 

Recept připravila bloggerka „V kuchyni obyčejné ženy“ pro blog.kitchenaid.cz. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10204″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“398″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Focaccia s cuketou
Suroviny těsto:
400 g hladké mouky
3 lžičky sušeného droždí
4 dcl olivového oleje
2 dcl vody
sůl
hrubá sůl a pepř – na posypání cukety
1 cuketa nastrouhaná alnbo nakrájená na plátky

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10205″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“321″}}]]

Postup:
1) V míse kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte z mouky, droždí, vody a 1 dcl oleje pružné těsto, které se bude mírně lepit.
2) Ihned po zpracování vyklopte těsto na plech, na který jste předtím nalili zbylých 1 dcl oleje.
3) Přikryjte utěrkou, olejem lehce potřete také povrch těsta a nechejte kynout přikryté utěrkou. Po 45 minutách „rozprostřete“ pomocí prstů těsto po plechu a nechejte ještě dalších 20 minut kynout.
4) Na těsto nalijte trochu oleje a vtlačte jej do těsta prsty. Navrch naskládejte cukety a posypejte pepřem a solí.
6) Vložte do trouby předehřáté na na 200°C a pečte 20 minut. A plech vám zůstane úplně čistý, pokud použijete těsto na plech s nepřilnavým povrchem od KitchenAid.

Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz. 

Komentáře