Dýňové kari

Reklama

Dýňové kari vás v chladných dnech pěkně zahřeje a díky zázvoru získá příjemně štiplavou chuť. Nezapomeňte využít toho, že je venku spousta barev a vyzdobte si podzimně i jídelní stůl.

Suroviny:
1 malá dýně Hokkaidó
1 menší lilek
1 cibule
3 stroužky česneku
1 plechovka krájených rajčat
kousek čerstvého zázvoru (cca 4 cm)
1 plechovka kokosového mléka
1 lžíce arašídového másla
2 lžičky kari
šťáva z půlky limetky
hrst nesolených arašídů
olivový olej
čerstvá šalvěj
sůl, pepř
jasmínová rýže (příloha)

Postup:
1) Dýni rozřízněte napůl a vydlabejte dužinu. Nakrájejte na menší kousky a naskládejte je vedle sebe do keramického pekáče např. KitchenAid.
2) Dýni pokapejte olivovým olejem, rozprostřete lístky šalvěje, posypejte hrubozrnnou solí a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30 minut. Jakmile je dýně upečená, vhoďte ji do mixéru nebo food processoru a i se šalvějí ji rozmixujte na hladké pyré.
3) V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a restujte cca 3 minuty. Přidejte na kostičky nakrájený lilek a restujte dalších 5 minut.
4) K lilku vmíchejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, dýňové pyré, arašídové máslo a kari. Všechny ingredience pořádně promíchejte a pod pokličkou nechte probublávat cca 15 minut. Do kari nakonec vmíchejte arašídy a ochuťte limetkovou šťávou, solí a pepřem.
5) Podávejte s jasmínovou rýží.

Recept připravila bloggerka „Cooking with Šůša“ pro blog.kitchenaid.cz.

Komentáře