Halušky s restovanou slaninou, kopřivami a smetanou

Reklama

„Halušky jsou jen zdánlivě slovenská specialita. Tradičně se připravovaly i na Valašsku, kde se jim říkalo „kúsky“ nebo „koláčky“. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, ale také se špenátem nebo dokonce s povidly. Obliba krajových pokrmů roste a halušky mezi ně rozhodně patří,“ říká Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích, který přináší recept na pravé halušky.

Suroviny:
500 g brambor
150 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
pepř
150 g slaniny
čerstvé mladé kopřivy
250 ml smetany

Postup:
1. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo rozmixujeme. Smícháme s polohrubou moukou a vajíčkem a propracujeme.
2. Protlačíme přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Jakmile halušky vyplavou nahoru, ještě minutu je provaříme. Vyjmeme pomocí síta na plech a zlehka prokápneme olejem.
3. Čerstvé kopřivy opláchneme, spaříme vařící vodou a překrájíme je.
4. Na pánvi orestujeme dozlatova nakrájenou slaninu, přidáme kopřivy, halušky, smetanu, promícháme, ochutíme solí a pepřem a servírujeme.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22821″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Pavel Václavík, restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna
„Doma jsme vždy vařili typická česká a moravská jídla a používali domácí suroviny. Mám rád sezónní potraviny a bylinky, pěstujeme je na zahrádce nebo je sbíráme na loukách v okolí. Většina kuchařů se spoléhá, že jim dodavatel suroviny přiveze. Podle mě je ale lepší, když host může ochutnat to, co mu nabízí region, v němž se právě nachází – od surovin až po krajové recepty. Proto spolupracujeme s místními farmáři a hosté tak mohou ochutnat „skutečné“ Valašsko.“

 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“22822″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“334″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]
Spa hotel Lanterna je díky komorní atmosféře, klidné lokalitě, špičkovým wellness službám a moderní krajové gastronomii ideálním útočištěm pro náročné hosty vyhledávající pohodovou relaxaci v Beskydech. V hotelovém L-Spa najdete bazén, saunový svět a bohatou nabídku tradičních i exotických masáží. Pro náročné gurmány je v hotelu otevřena zážitková restaurace Vyhlídka, nabízející šestichodová menu snoubená s lahodnými víny. Sportovci mohou využít golfové hřiště, tenisové kurty či půjčovnu segwayů. Na Lanterně každý měsíc pořádají řadu výjimečných akcí od Oscarového večera s režisérem Jiřím Menzelem, přes Kurz etikety Ladislava Špačka či Běžeckou školu Miloše Škorpila. A co trocha meditace na víkendovém kurzu jógy vedeném zkušeným indickým jogínem?

Zdroj: www.lanterna.cz

Komentáře