Jehněčí na rozmarýnu s pečenými brambory

Vychutnejte si jarní recept na chutný oběd od kuchařky Karolíny Kamberské.

Suroviny:
1/2 většího biocitronu
3 stroužky česneku
5 snítek rozmarýnu
300 ml suchého bílého vína
5 lžic olivového oleje
600–800 g jehněčí plece bez kosti
sůl a čerstvě mletý pepř
2 menší cibule
2 rajčata

Postup:
Z citronu vymačkejte šťávu do skleněné nebo keramické mísy a pak z něj odkrojte asi polovinu kůry, ale pouze žlutou část.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19024″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Kůru nakrájejte na velmi tenké nudličky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Lístky ze dvou třetin rozmarýnu nasekejte. To všechno promíchejte v míse s citronovou šťávou, vínem a 3 lžícemi olivového oleje a do této marinády vložte maso.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19020″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Přelijte ho marinádou i shora (což ještě v průběhu marinování několikrát zopakujte, nebo maso po čase otočte), mísu přikryjte folií na potraviny Fino a dejte na 24 hodin do chladničky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19019″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Druhý den maso vyndejte, nechte z něj okapat marinádu, osolte ho a opepřete. Položte ho do pekáčku a potřete zbytkem olivového oleje. Přikryjte poklicí nebo alobalem, dejte do dolní části studené trouby, troubu zapněte a nechte dojít až k teplotě 200 °C. Poté pečte 20 minut.Potom přidejte cibule nakrájené na čtvrtiny, rozpůlená rajčata a polovinu marinády a opět zakryjte. Snižte teplotu na 160 °C a pečte další hodinu a půl za občasného polévání marinádou a přelévání vypečenou šťávou. Nakonec dopečte dozlatova již odkryté.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“19021″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“328″}}]]

Komentáře