Koložvárka

Koložvárské zelí je nenáročná pochoutka pro celou rodinu, jejíž přípravu zvládne skutečně každý. Připravte si s námi nestárnoucí klasiku.

Suroviny:
1kg vepřového masa
2 středně velké cibule
1kg kyselého sudového zelí
200g klobásy
3dcl rýže
½ litru zakysané smetany
2 lžičky mletého kmínu
Cca 3 lžičky červené sladké papriky
Pepř
Sůl
Olej

Postup:
Přípravu začněte s masem, vaří se nejdéle. Maso si nakrájejte na menší kostky. Též nakrájejte cibuli a osmažte ji na oleji, když je hotová, přidejte maso, okořeňte, osolte a přidejte papriku.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16141″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“399″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Když je maso poloměkké, přidejte klobásu nakrájenou na kolečka. Maso stále podléváme, aby se vytvořil dostatek šťávy. Přikryté maso duste až do změknutí (čas dušení závisí na velikosti masa). V pánvi s hrubším dnem nebo v hrnci si na oleji osmažte a poduste kyselé zelí (napřed necháme okapat). V případě, že je zelí příliš kyselé, propláchněte ho vodou. Zelí potom dochuťte solí a mletým kmínem. Duste, dokud zelí není poloměkké. Rýži si uvařte obvyklým způsobem – jeden díl rýže a dva díly vody, přidejte sůl.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16142″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“399″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Když je rýže, maso a zelí hotové, začněte vrstvit do pekáče. Ideální je použít šťávu z masa na vymaštění dna zapékací misky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16143″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“386″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Na dno dáme zelí, potom maso a klobásy, potom přidáme rýži a na vrh zakysanou smetanu. Před přidáním rýže můžete přidat šťávu z masa, díky tomu bude koložvárská správně šťavnatá.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16144″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“413″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Takto připravenou mísu (nebo misky) vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte cca 45 minut, dokud vrchní část nezačne hnědnout. Podávejte teplé nebo studené, vychutnáte si ji v obou případech.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“16145″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“399″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Recept pro vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz.

Komentáře