Kouzlo zeleniny aneb Jak vyhrát plynový gril

Reklama

Jak si v září zavzpomínat na léto? Třeba tím, že si něco ugrilujeme! Zkoušeli jste dát na gril také zeleninu? Poradíme, jak na to. Také vám prozradíme, s jakými neduhy nám mohou pomoct jednotlivé druhy zeleniny. A pořád ještě se můžete zúčastnit soutěže „Vyhrajte léto na grilu“, kde je ve hře zahradní plynový gril a řada dalších cen. Co pro to udělat? Stačí koupit 3 výrobky s nějakou značkou kvality na obalu, jako jsou Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“. Soutěžíme do 12. září.

Podle čeho vybírat zeleninu?

Díky sezóně si můžeme v obchodech volit vždycky z několika druhů a také třeba podle původu.

„V každé zemi jsou náležitě hrdí na své výpěstky. Když máme na výběr, zkusme sáhnout po zelenině pocházející z našeho regionu, nebo alespoň od nás. Je totiž nejen více čerstvá, protože je dopravená do obchodu jen pár hodin po sklizni, ale je i bezpečnější pro spotřebitele. Zejména proto, že většina našich zelinářů pěstuje tzv. integrovaným způsobem, který je šetrnější k přírodě a také k zákazníkovi. Navíc to má zelenina z našich končin blízko na trh, takže po sobě nezanechává tak dlouhou uhlíkovou stopu jako zelenina dovozová. V neposlední řadě, pokud koupíme zeleninu od určitého místního farmáře, přímo ho podpoříme a navíc víme, kdo a jak naši zeleninu vypěstoval,“ vysvětluje Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

 

Začínáme grilovat aneb Jak vyhrát zahradní gril?

Jestli ještě žádný gril nevlastníte nebo pokud byste uvítali ještě jeden, zkuste ho vyhrát v soutěži „Vyhrajte léto na grilu“. Sledujte v obchodech na výrobcích, jaké z nich se pyšní některou ze značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio „zebra“ a EU „Bio list“). Tato loga totiž mají pouze ty produkty, které splnily náročné požadavky na kvalitu. Co dělat dál?

  • Vyberte si třeba jen 3, které vás něčím zaujaly, nebo je máte rádi.
  • Pečlivě si od nich schovejte účtenku.
  • Zaregistrujte se / přihlaste se na webu Akademiekvality.cz, kde vyplníte potřebné údaje.

Ve hře je zahradní plynový gril Fieldman FZG3003. Dalšími výhrami jsou MEVA Piknik party gril GP18002 a set grilovacího náčiní. Jenom pozor, soutěž končí 12. září.

 

Jak pracovat s grilem a zeleninou?

Nejspíše vás napadne, že každý druh zeleniny vyžaduje různé zacházení. Doba grilování zeleniny se logicky odvíjí od její velikosti a tvrdosti. Je ovšem také třeba zohledňovat skutečnost, že většina grilů má místa, která jsou více horká než zbytek plochy. Na ně vložte druhy zeleniny, které snesou více horka, např. cibuli a papriku.

„Nejprve začněte grilovat hutnější papriky a cibule (případně je dejte na více horkou plochu), poté přidejte: lilek, cuketu, houby a tykev. Jako poslední grilujte rajčata,“ radí Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

Tip: Aby se vám zelenina nelepila na gril, potřete ji ihned po nakrájení jakýmkoli rostlinným olejem, jako je např. řepkový olej nebo olej lisovaný z jadérek hroznového vína. Také se ujistěte, že je váš gril dokonale vyčištěný.

A jakou zeleninu na gril raději nedávat?

„Grilovaná zelenina je výborná, ale raději negrilujte okurky, celer a většinu listové zeleniny. Nehodí se to kvůli vysokému obsahu vody. Výjimkou je naopak římský salát, který je na grilu naprosto dokonalý,“ dodává Ing. Zuzana Přibylová, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

 

Mnohem více se dozvíte na webu akademiekvality.cz

Zdroj fotografií a receptů: www.akademiekvality.cz, Akademie kvality.

Komentáře