Kozlův Hamburger

Inspirujte se originálním receptem, jež pro letošní sezonu připravil pivovar Velkopopovický Kozel se světlým pivem Kozel 11.

Suroviny:
680 g mletého masa (400 g prorostlého předního hovězího, 280 g vepřové krkovice)
200 g másla
82 g šalotky
0,2 l světlého piva Velkopopovický Kozel 11
4 lžičky plocholisté petrželky
4 lžičky worcesterské omáčky
sůl, pepř

Suroviny na salsu:
80 g cherry rajčat
4 lžíce majonézy

Suroviny na dokončení:
4 housky nebo ciabatta
8 koleček z plátků cibule
4 listy ledového salátu
4 plátky prorostlé slaniny
4 plátky čedaru
40 g žluté papriky

Masová směs:
Na rozpáleném grilu zahřejeme olivový olej v ocelové pánvi a na něm lehce osmahneme nakrájenou šalotku. Zalijeme ji pivem, promícháme.
Do nerezové mísy dáme maso, osmaženou šalotku s pivem, petrželku posekanou nadrobno, worcester, sůl a čerstvě namletý pepř. Vše důkladně rukama zapracujeme a prohněteme tak, aby vznikla kompaktní směs. Necháme vychladit.

Salsa:
V misce si smícháme majonézu s rajčaty pokrájenými na menší kostičky a ochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.

Postup:
Z masové směsi vytvarujeme hamburgery a dáme na rozpálený gril, který jsme předtím potřeli zlehka tukem např. kůží ze slaniny. Grilujeme do požadované úpravy. Z každé strany minimálně 2 až 3 minuty. Před dopečením masa položíme na gril plátky slaniny a ciabattu, kterou předtím rozkrojíme na dvě poloviny. Z obou stran opečeme. Ogrilované maso, slaninu a ciabbatu přesuneme na talíř vedle grilu. Spodní polovinu ciabatty potřeme lžící salsy, na ni položíme list salátu, maso a na něj plátek sýru, slaniny, cibulku a papriku nakrájenou na tenké proužky. Přiklopíme vrchní částí ciabatty.

Komentáře