Kuřecí prsa s pečenou dýní, chorizem a kysanou smetanou

Reklama

Připravte si voňavé obalované kuřecí prso s netradiční přílohou.

Suroviny:
600 g kuřecích prsou
400 g kukuřičných lupínků
600 g muškátové dýně
100 g salámu chorizo
250 g zakysané smetany
4 lžíce BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
3 vejce
100 g mouky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
4 dvaceti gramové špalíčky zmrazeného másla
2 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn a tymián)
sůl

Postup:
Do očištěných kuřecích prsou vyřízneme malou kapsu, do které vložíme špalíček másla. Z BBQ balzamikového krému, 2 lžic olivového oleje, lžíce bylinek a soli vymícháme marinádu, ve které necháme kuřecí prsa marinovat minimálně dvě hodiny. Prsa vyjmeme z marinády, lehce osušíme, z jedné strany pomoučníme a namočíme v rozšlehaných vejcích. Poté vložíme do rozdrcených kukuřičných lupínků a rozložíme na plech. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 min. Dýni nakrájíme na kostky 2 cm velké a opečeme na olivovém oleji do změknutí, před koncem přidáme chorizo nakrájené na tenké nudličky, bylinky, osolíme a zakápneme lžící medu. Zakysanou smetanu lehce osolíme a použijeme ji jako studenou omáčku.

Tipy na rychlé marinády na maso:
• Marinádu z BBQ balzamikového krému, nasekaného tymiánu a rozmarýnu, olivového oleje, rozmačkaného česneku, dijonské hořčice a najemno nakrájené cibule využívá Honza Souček v receptu na kuřecí prsa obalovaná v kukuřičných lupíncích.
• Fíkový balzamikový krém Kalamáta Papdimitriou smícháme s rozdrceným česnekem, trochou vody, tymiánem, osolíme a opepříme. Tato marináda se hodí na vepřové maso, například pečený bůček.
• Sladší marináda z BBQ balzamikového krému, povidel, kečupu, česneku, soli a olivového oleje vynikne třeba na grilovaných žebrech.
• Svěží marinádu na kuřecí křídla připravíme smícháním plnotučné hořčice, kečupu, bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem, česneku, sekané petržele, soli a olivového oleje.
• Z chili balzamikového krému, sezamového oleje, poloviny nastrouhaného zázvoru, omáčky Kikoman, soli a pepře připravíme marinádu, která perfektně dochutí rybí maso.

 

Komentáře