Mozartovy koule

Reklama

Připravte si originální vánoční recept na oblíbené Mozartovy koule. „V tomto cukroví naleznete božskou kombinaci mandlového marcipánu s ocáskem likéru, nugátu a hořké čokolády. Tyto netradiční vánoční chutě vaše rodina i přátelé jistě ocení,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která recept připravila.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14325″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Doba přípravy: cca 2 hodiny + chlazení, počet porcí: cca 60 koulí o průměru 3 cm

Ingredience:
150 g nugátu
300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách, v prodejnách pro cukráře nebo si můžeme připravit vlastní marcipán: 200 g oloupaných jemně mletých mandlí, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek, ½ ampulky hořkomandlové esence)
2 lžíce třešňovice nebo griotky
10 g velmi jemně sekaných pistácií
100 g prosátého moučkového cukru
hotová hořká čokoládová poleva
papírové košíčky na pralinky

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14326″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Příprava:
1. Pokud nemáme hotový marcipán, nejprve si ho vyrobíme: mandle zakapeme esencí, postupně přidáváme bílek a cukr, až dosáhneme požadované konzistence. Když nespotřebujeme celé množství bílku a cukru, nevadí – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalíme do potravinářské fólie, následně i do mikrotenového sáčku a necháme ho rozležet v lednici.
2. Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček, a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem.
3. Marcipán utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie, cukr a zapracujeme do těsta. Zkusmo vytvarujeme kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká.
4. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček. Kousky marcipánového těsta zploštíme na válu a zabalíme do nich nugát.
5. Vytvarujeme kuličky, máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do (vánočně ozdobeného) polystyrenu. Po vychlazení je podáváme v papírových košíčcích. 

Nebespán v Kašperských Horách je útulná kavárna a bistro, kde ochutnáte lahodné francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Také je to ale první boutique hotel na Šumavě. Můžete se tady ubytovat v romantických pokojích s výhledem na hrad Kašperk i okolní šumavské kopce či v komfortních apartmá. O gastrozážitky se zde postará i gurmánský obchůdek, kde na návštěvníky s pravidelnými obměnami čeká vždy jeden nový vyzkoušený recept a kvalitní suroviny z okolních farem.

 

Komentáře