Nejlepší dýňové recepty! Vyzkoušejte naše nejoblíbenější!

Reklama

Jak jsme slibovali dříve, přinášíme vám ty nejlepší zdravé dýňové recepty. Doplňte svůj jídelníček o nové neokoukané recepty a potěšte rodinu něčím jiným a kvalitním. Dýně obsahuje spoustu betakarotenu, minerálů a vlákniny. Je ideální podzimní a zimní plodinou, zahřeje vaše tělo a vydrží vám skoro celou zimu doma va spíži. Uchovávejte na chladném a tmavém místě, nebo si udělejte zásoby do mrazáku. Podívejte se na návod v minulém díle ZDE.

Čokoládovo-dýňové brownies k nedělní kávě (viz hlavní foto výše)

Šlehejte společně 180g cukru (nejlépe třtinový či melasový), lžičku vanilkového extraktu a tři celá vejce. Do vyšlehané směsi přidejte 100g mouky (špaldové, celozrnné pšeničné, pohankové), špetku soli a dvě lžičky nepraženého kakaa. Do této směsi pak přidejte rozpuštěných 100g 70% čokolády a 120g kvalitního másla. Směs vlijte do formy 30×30 cm.

Na druhou vrstvu smíchejte 115g dýňového pyré, 115g tvarohu ve vaničce, 2 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla, jedno celé vejce, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky skořice a špetku muškátového oříšku. Vše vlijte na čokoládovou vrstvu a udělejte mramorový efekt. Dejte péct na 170 stupňů na 40 minut.

Jednoduché dýňové gnocchi

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4734″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“309″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Pyré z jedné menší dýně hokkaidó smícháme s jedním vejcem, špetkou soli, špetkou muškátového oříšku a cca 300g špaldové mouky (lze použít pohankovou, celozrnnou pšeničnou, či jejich mix). Vše ručně zpracujeme ve vláčné těsto, se kterým pak rychle pracujeme. Pomocí vidličky pak z malých kousků tvoříme válečky s rýhami. Takto vytvořené gnocchi dáváme do vroucí osolené a jakmile vyplavou na hladinu, vyndáváme. Podáváme s oblíbenou omáčkou na těstoviny, či pouze s olivovým olejem, sušenými rajčaty a hoblinkami sýru. Dýně dodá klasickým receptům na gnocchi originální chuť.

Dýňový chlebíček s čokoládou a vlašskými ořechy

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4736″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“450″}}]]

V míse smícháme 210 g dýňového pyré, 2 vejce, 1/2 hrnku oleje (nejlépe kokosového, či 1/4 dýňového a 1/4 olivového), 1/3 hrnku vody, 1 lžičku vanilkového extraktu a 150g cukru (třtinový, kokosový, či stévii). Ve druhé míse smícháme sypké přísady – 220g hladké mouky (celozrnné špaldové, lněné, či ještě lépe mandlové), 1 lžičku jedlé sody, špetku soli, lžičku dýňového koření (recept níže), promícháme metličkou a postupně přidáváme do tekutých přísad. Můžeme přidat nasekané vlašské ořechy a kousky hořké čokolády. Smícháme jen tak, aby se směs spojila. Těsto nalijeme do chlebíčkové formy, dáme do trouby předehřáté na 180°C na 40 až 60 minut. Chlebíček je díky dýni krásně vláčný a ideální k víkendové snídani. Vyzkoušejte.

Dýňové koření

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4737″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

3 lžíce mleté skořice, 2 lžičky mletého zázvoru, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 ½ lžičky mletého nového koření, 1 ½ lžičky mletého hřebíčku. Vše smíchejte a používejte do dýňového latté, sladkých jídel, či ranní ovesné kaše. Dodá jim originální zimní chuť a koření v zimě krásně zahřeje organismus.

Vyzkoušíte některý z receptů? Pokud ano, dejte nám vědět, jak vám chutnalo. Zašlete nám vaše originální recepty s dýní!

 

Lucie Hložánková

 

Komentáře