Olivové žemle

Ani jsme se nenadáli a prázdniny jsou skoro za námi. Pro školáky to znamená konec letních radovánek a návrat do školních lavic. Společnost FINO ve spolupráci s kuchařkou Karolínou Kamberskou přináší tip na originální svačinu.

Suroviny:
20 g (půl balíčku) čerstvého droždí
1 lžička moučkového cukru
250 ml vlažné vody
400 g hladké mouky
1 lžička soli
3 lžíce olivového oleje + další 2 na potření
70 g černých oliv bez pecek, okapaných
pár větviček čerstvého oregana (příp. 2 lžíce sušeného)

Postup:
Droždí rozdrobte do mísy, posypte moučkovým cukrem a počkejte, až se rozteče (cca 2-3 minuty). Přimíchejte 100 g mouky a 200 ml vlažné vody. Promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě cca 15 minut odležet, než vyběhne kvásek. Mezitím si posekejte olivy na menší kusy a oregano stáhněte z větviček (máte-li čerstvé). Poté přimíchejte sůl, zbytek mouky a vody, olivový olej, vypracujte hladké těsto a nechte hodinu kynout. Plech vyložte pečicím papírem a troubu rozpalte na 220°C. Těsto vyklopte na pomoučený vál, vytvořte z něj válec a ten si rozdělte na 16 kousků. Z každého kousku těsta udělejte kuličku, dejte ji na plech, a když máte na plechu všechny, nechte je ještě 15 minut kynout. Vykynuté žemle potřete olivovým olejem. Pečte je zhruba 25 minut dozlatova. Olivové žemle můžete plnit různými druhy náplní, pokud z nich chcete připravit třeba svačinu na výlet nebo do školy. Konzervativcům budou chutnat plněné šunkou a sýrem, milovníci italských chutí je mohou naplnit třeba sušenými rajčaty, kapary a mozzarellou – pak už jen stačí uzavřít je do mikrotenových sáčků.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“10506″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Karolína Kamberská

Komentáře