Ovocný drobenkový koláč

Udělejte si poctivý domácí koláč z českého ovoce, např. jahod, malin, rybízu, třešní, které již brzy budete mít na zahrádce nebo v obchodech.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
3 vejce
1 hrnek mléka
4 lžíce oleje
½ prášku do pečiva
2 lžíce zakysané smetany Krajanka
ovoce dle vlastního výběru – jahody, rybíz, rebarbora, maliny, ostružiny

Suroviny na drobenku:
4 lžíce cukru krupice
4 lžíce polohrubé mouky
1/8 másla

Postup:
Vajíčka oddělíme, žloutek od bílku a z bílku našleháme sníh, který vmícháme v úplném závěru. Do žloutků přimícháme cukr a rozšleháme. Dále přidáme postupně další ingredience v následujícím ořadí: mléko, mouka, olej, zakysaná smetana, prášek do pečiva. Každou jednotlivou ingredienci řádně ušleháme předtím, než přidáme další. Na závěr vmícháme již ručně sníh. Hotovou směs vlijeme na předem promazanou a posypanou formu, plech nebo skleněnou nádobu. Navrch dáme připravené, omyté a cukrem prosypané ovoce a na něj drobenku. Tu jednoduše připravíme z mouky, cukru a másla, rukou promícháme. Pečeme cca. 20 min na 180°C.

Komentáře