Polévka je grunt

Máte rádi polévky? Určitě nezapomeňte navštívit Panský dvůr, kde vám Tomáš Zahradníček uvaří skvělé jídlo. O tajemství dobrých polévek se s námi podělil.[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14025″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]Vánoční rybí polévka:
Suroviny:
cibule 250g
máslo 150g
mrkev 100g
petržel koř. 100g
řapíkatý celer 100g
kapr 45cm (cca 2-2,5kg)
petrželová nať 50g
sůl
bílí pepř
citron 1ks
bílé víno 1,5dcl

Postup:
Potřebujeme jednoho celého kapra okolo 45cm, kapra si vykucháme, vnitřnosti si dáme stranou a stáhneme filátka. Filátka  zbavíme kůže a kostí, poté si oloupeme kořenovou zeleninu, slupky a odřezky zeleniny dáme do hrnce, k nim přidáme skelet z ryby plus hlavu a veškeré odřezané kousky, zalijeme studenou vodou, přihodíme jeden rozpůlený citron a necháme pozvolna vařit.  Oloupanou zeleninu si nakrájíme na nepravidelné kostičky a začneme postupně restovat na másle, nejdříve mrkev, celer, petržel a po dvou minutách restování přidáme cibuli, restujeme dalších 5 minut, až zelenina začne tmavnout, zalijeme bílým vínem, necháme vyvařit a poté zalijeme rybím vývarem, který jsme si připravili z odřezku a  přidáme kůru z jednoho citronu. Očištěná filátka si překrájíme na menší kousky, část jich vložíme do polévky a část si opečeme na másle, které pak budeme  servírovat na vrh polévky. Až se filátka v polévce uvaří, tak ji pomocí metličky rozbijeme a částečně tím polévku zahustíme, ale ne moc, nechceme z toho mít kaši, přidáme zbylé vnitřnosti a vaříme dalších 5 minut, polévku ochucujeme mořskou solí, bílím pepřem, citronovou šťávou a čerstvě nasekanou petrželkou. Polévku servírujeme do hlubokého talíře, na vrh opečená filátka a pár lístku nasekané petrželky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14023″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Dýňová polévka s čili a kokosovým mlékem    
Suroviny:
Dýně máslová 1,5kg
máslo 150g
cibule 100g
mrkev 100g
čili 30g
zázvor 50g
bílé víno 1,5dcl
olivový olej 50ml
kokosové mléko 350ml
dýňová semínka (na ozdobu)
sůl
pepř
cukr
tymián

Postup:
Dýni si rozkrájíme na menší kousky, osolíme, pocukrujeme a pokapeme olivovým olejem. Dýni pořádně promícháme a dáme péct při 180°c přibližně na 30-45min. Mezitím si očistíme zeleninu, ze zbytku si připravíme vývar, kterým pak polévku zalijeme. Zeleninu si překrájíme na menší kusy a orestujeme na másle, až začne tmavnout tak zalijeme vínem, vhodíme nasekaný tymián, nastrouhaný zázvor a čili,  zalijeme naším zeleninovým vývarem a  vaříme do té doby, než bude mrkev měkká. Upečenou dýni oloupeme a vložíme do hrnce, provaříme dvě minuty, aby se chutě spojily, poté ji rozmixujeme ponorným mixérem. Na konec zjemníme kokosovým mlékem, dochucujeme solí a pepřem. Polévku servírujeme do misky a zdobíme opraženými  dýňovými semínky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14024″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Pikantní  hovězí polévka s tmavým pivem, badyánem a skořicí
Suroviny:
Hov. karabáček 1,5kg
cibule 0,5kg
skořice celá 2ks
badyán 1ks
čili 50g
tmavé pivo Barborka 13°  250ml
česnek 2 stroužky
zázvor 30g
koriandr čerstvý (dle chuti)
pomeranč 1ks
olej rostlinný 25ml
sůl
pepř

Postup:
Hovězí maso si očistíme a pokrájíme na menší kostičky, které si osolíme a opepříme, ořez si vložíme do hrnce společně se slupkami z cibule, zázvoru, česneku a stonků z koriandru, zalijeme studenou vodu, přidáme divoké koření a pozvolna vaříme. Mezitím si nakrájíme cibuli, nastrouháme zázvor, česnek a kůru z jednoho pomeranče. Cibule si orestujeme na oleji až úplně do tmava, poté přidáme maso, které orestujeme, zalijeme pivem, vložíme skořici, badyán, zázvor, česnek a kůru z pomeranče, povaříme v pivě. Až bude pivo  téměř vyvařené, zalijeme vývarem a dusíme do změknutí.  Mezitím si vymačkáme šťávu z pomeranče, kterou nalijeme do hmoždíře společně s nasekaným čili a koriandrem, rozdrtíme a pořadně rozmícháme, tím budeme polévku zdobit. Až bude maso měkké, polévku můžete zahustit např. nastrouhaným bramborem, nebo ji nechat tak, jak je, případně dochutit solí, pepřem, zdobíme pastou z pomeranče, koriandru a čili.

 

Komentáře