Pořádné podzimní jídlo: Vejce, brokolice a steak

Reklama

Podzim je ideální období k tomu, zavřít se do kuchyně a tvořit – spotřebovat sezonní úlovky z lesa i zahrádky, relaxovat a hlavně: pořádně se najíst. KitchenAid a kuchař Marek Pavala přinášejí tři moderní recepty, kterými se zabavíte za šedivých podzimních dní. Vydatné jídlo vám určitě zlepší náladu a taky pomůže čelit podzimním virům.

Pečená vejce
Suroviny:
6 vajec z volného chovu
1 velká červená cibule
1 stroužek česneku
1/4 kostky másla
3 klobouky žampionů Portobello
200g uzené kýty
6 cherry rajčat
1 hrst nasekané pažitky
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř

Postup:
1) Rozehřejeme troubu na maximum a v mezičase si připravíme 3 vymazané žáruvzdorné keramické misky. Ty od KitchenAid bez problémů odolají horku a ještě vypadají pěkně při servírování.
2) Na pánvi s rozehřátým máslem pomalu opečeme nakrájenou cibuli a utřený stroužek česneku – kdybychom ho opékali rychle, zhořkne. Pak přidáme na větší kousky nakrájené houby.
3) Jakmile houby získají zlatavý povrch, přidáme kostičky uzeného a půlená cherry rajčata. Celou směs osolíme, opepříme a rozdělíme do misek. Do každé vyklepneme 2 vejce a dáme péct.
4) Jakmile se vejce zatáhnou, vyndáme misky ven a necháme dojít. Důležité je vejce nepřepéct, aby žloutky zůstaly tekuté. Dochutíme solí, pepřem a pažitkou. Podáváme s opečeným chlebem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12021″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Brokolicová polévka s ořechy a kozím sýrem
Suroviny:
1 velká brokolice
6 malých koleček kozího sýru
1 velká hrst pekanových ořechů (nebo jiných, podle chuti)
olivový olej
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř

Postup:
1) Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu. Okrájíme brokolici na jednotlivé růžičky a vaříme ve vodě 3–4 minuty. Největší kousek musí jít snadno rozkrojit, ale přitom klást lehký odpor. Rychle scedíme, ale vodu uschováme pro další použití.
2) Brokolici vložíme do stolního mixéru a zalijeme brokolicovým vývarem přibližně do poloviny. Zvlášť u polévky je důležité rychlé, důkladné a konzistentní mixování. Perfektního výsledku dosáhnete například s mixérem od KitchenAid. Polévku mixujeme do hladka, dochutíme solí, pepřem a olivovým olejem. Dál nevaříme!
3) Do talířů rozdělíme kozí sýr a ořechy a každý zalijeme štědrou naběračkou polévky. Dozdobíme olivovým olejem a případně pepřem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12022″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“300″}}]]

Hovězí steak se salátem z pečených paprik s mátou a chimichurri
Suroviny:
750g hovězí maso na steak (svíčková, vysoký roštěnec, veverka, apod.)
2 snítky rozmarýnu
6 snítek tymiánu
2 stroužky česneku vcelku
3 kostky másla
3 červené papriky
3 žluté papriky
1 malá hrst čerstvé máty
1 velký svazek hladkolisté petržele
1 malá hrst čerstvého oregana
1 chilli paprička (nebo trocha chilli flakes)
šťáva z jedné poloviny citrónu
1/2 malého panáka bílého vinného octa
olivový olej
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř

Postup:
1) Troubu rozehřejeme na maximum a papriky pečeme důkladně potřené olivovým olejem, dokud povrch částečně nezčerná. Papriky přemístíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zapařit – tak se uvolní slupka a půjdou snadno stáhnout. Hotové papriky nakrájíme na nudličky a dochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a nasekanou mátou.
2) Rozehřejeme si grilovací pánev, dokud se z ní nezačne kouřit. Potřebujeme kvalitní litinovou pánev, která je nepřilnavá a výborně drží teplo. KitchenAid u svých litinových pánví vyladil i design, takže na nich pak můžeme maso i servírovat. Začneme opékat maso, osolené, opepřené a potřené olivovým olejem. Jakmile povrch zezlátne do lákavé barvy, žár snížíme a přidáme česnek, bylinky a máslo.
3) Maso čas od času přelijeme horkým máslem, obracíme ho a hlídáme stupeň propečení. Jakmile je při pomačkáni prstem pružné, ale lehce pevné, odstavíme mimo plamen a necháme pár minut odpočívat.
4) Zatímco maso odpočívá, připravíme si chimichurri. Nasekáme petržel najemno, přidáme 1 utřený stroužek česneku, oregano, chilli, citronovou šťávu, vinný ocet a olivový lej. Důkladně promícháme.
5) Odpočaté maso servírujeme nakrájené na silnější plátky s bylinkovou chimichurri a paprikovým salátem.

Recepty připravil kuchař Marek Pavala pro KitchenAid. Více receptů naleznete na blog.kitchenaid.cz.

Komentáře