Přinášíme vám recept, který vznikl díky krásné spolupráci Olivum s Bohyní kuchyně. Tak neváhejte a vyzkoušejte ho.
Co potřebujeme:
1 kg čerstvých slávek
3 šalotky
2 stroužky česneku
olivový olej Chiavalon Romano
kousek másla
200 ml kvalitního bílého vína
oblíbené bylinky, úžasně se hodí zelená petrželka, tymián, bobkový list
10 rozpůlených cherry rajčátek
sůl a pepř
Čerstvé slávky poznáte tak, že jsou zavřené a při tepelné úpravě se krásně otevřou. Ty, které zůstanou zavřené, nejsou vhodné k jídlu a ihned je vyhoďte. Slávky zpracujte co nejdříve poté, co si je přivezete z obchodu, žádné otálení. Našli jste v pytlíku už nějakou slávku otevřenou? To také není v pořádku a rovnou ji vyhoďte.
Slávky očistěte zvenčí od nečistot, vytahejte z nich „chlupy“, které trčí ven ze skořápky. Ideálně, když je ještě na půl hodiny namočíte do mísy s ledovou vodou, aby se z nich vyplavily nečistoty.
Namočené a vyčištěné slávky poté důkladně sceďte. Mezitím, co budou okapávat, připravte si ve velkém hrnci nebo na pánvi základ.
Rozehřejte olivový olej a máslo, orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Až cibulka zesklovatí, přidejte bílé víno, které prudce vařte, aby zredukovalo svůj objem, asi na polovinu, a zároveň ztratilo svou nakyslou chuť. Přidejte také rajčata rozkrojená na polovinu.
Teď vsypejte slávky. Hrnec nebo pánev přiklopte poklicí, plotnu mějte zapnutou na plný výkon a čekejte. Asi tak po pěti až osmi minutách se slávky otevřou a budou hotové. Přidejte nasekanou zeleninu a kousek másla.
Neotevřené slávky vyhoďte.
Podávejte s křupavou francouzskou bagetkou a bílým vínem, stejným, jaké jste používali k vaření. K rozpečené křupavé bagetě můžete podávat i jemný olivový olej Chivalon Romano, který jste též použili při přípravě a který lehce pikantní chutí plnou bylinek, krásně podtrhne celé jídlo.
Jemný olivový olej Chiavalon Romano, od 325 Kč, zakoupíte na www.olivum.cz!
Recept: Bohyně kuchyně ve spolupráci s Olivum
Bohynekuchyne.cz
Olivum.cz