Recepty – Vyzkoušejte vegetariánské polévky ze sezónních potravin!

Náš organismus se řídí aktuálním ročním obdobím a tento biologický chod bychom měli při přípravě jídelníčku respektovat. Naši předci do něj přirozeně zakomponovali potraviny, které lze skladovat, a tedy celoročně konzumovat. A co v chladnu nejlépe zahřeje? Přece polévky!

Cibule, česnek, brambory, celer, mrkev, červená řepa, kapusta, pórek, pastinák, zelí… To jsou suroviny, které v zimních měsících hrají prim. Chladné měsíce jsou obdobím kašlů a nachlazení, dobou, kdy podvědomě vyhledáváme jídla, která přinášejí pocit tepla – například letní saláty nahrazují krémové polévky. „Jsem zastánce sezónního stravování – využívat tedy pro pestrý jídelníček aktuálně sklízenou místní zeleninu či ovoce. V chladnějších měsících je pro nás přirozené, že se chceme spíše zahřát, a proto jsou skvělou volbou polévky ať už kvalitní vývary nebo krémové. Pokud je doplníte o česnek, zázvor či pálivou papričku, přispějete k posílení organismu,“ říká Hana Ondrušová, výživová poradkyně.

Pastinákovoořechová polévka 

Co budete potřebovat:

400 g pastináku, 1 brambor, 1 cibule, 15 g zázvoru, 2 lžičky kurkumy, 12 ořechů, litr zeleninového vývaru + kousek sýra

Příprava:

Oloupejte pastináky a brambor a nakrájejte na kostičky. Na jemno nasekejte cibuli, zázvor oloupejte a nastrouhejte. V hrnci na oleji osmahněte cibuli spolu se zázvorem a kurkumou. Přidejte zeleninu a zalijte vývarem. Vařte asi 20 minut, poté ponorným mixérem rozmixujte, osolte a servírujte ozdobené opraženými vlašskými ořechy a sýrem.

 

Dýňovomrkvová polévka

Co budete potřebovat:

300 g dýně, 3 mrkve, 1 pórek, 1 brambor, 1,5 l zeleninového vývaru, 100 g ricotty speciale + sýr

Příprava:

Důkladně očistěte zeleninu, pórek nakrájejte na kolečka, brambor a mrkve oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Dýni zbavte semínek a nakrájejte ji na větší kousky. Ve velkém hrnci na rozpáleném olivovém oleji orestujte pórek, pak přidejte další zeleninu a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte pod pokličkou asi 40 minut, poté ponorným mixérem rozmixujte v krém, následně do něho vmixujte ještě ricottu. Servírujte ozdobené křupavým sýrovým snackem.

Komentáře