Rychlé recepty s masem pro začátečníky

Reklama

Máte rádi dobrá jídla, ale nemáte dost zkušeností s vařením? Máme pro vás hned čtyři chutné a rychlé recepty, které z vas udělají krále kuchyně. Zkuste a uvidíte, vše zvládnou i začátečníci.

Marocké kuřecí paličky se zeleninou
Kdo by nechtěl od plotny odcházet s pocitem, že hotové jídlo vypadá podstatně propracovaněji, než kolik času to doopravdy zabralo? V tom případě rozhodně musíte zkusit tento rychlý recept!

Ingredience (4 porce):
Maso:
• Cizrnka Pod masíčko 1 ks
• Kuřecí paličky 10 ks
• Olej olivový 3 lžíce
• Římský kmín mletý 1 lžička
• Mletá skořice 1 špetka
• Tekutý med 2 lžíce
• Kurkuma 1 lžička
• Sůl dle potřeby

Příloha:
• Kuskus 200 g
• sušené meruňky 1 lžíce
• Máslo 1 lžíce
• Rozinky 1 lžíce
• Mandle 1 lžíce
• Sůl 1 špetka

Postup:
V misce smíchejte 1 lžíci olivového oleje s medem a směsí koření. Prošlehejte vidličkou a ve směsi obalte kuřecí paličky. Zprudka orestujte na pánvi na zbytku rozpáleného oleje a dejte na talíř stranou. Na pánev nalijte cizrnku, promíchejte a odškrábejte výpečky. Zeleninový základ nalijte do zapékací misky a na něj rozložte kuřecí paličky. Zakryjte alobalem a dejte na 25 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Zatímco se maso peče, připravte si kuskus. Zrnka kuskusu nasypte do misky. Přidejte hrozinky, pokrájené meruňky a mandle (můžete vynechat), máslo a sůl. Zalijte vařící vodou tak, aby sahala po okraj kuskusu, ale ne výš. Promíchejte, misku zakryjte talířkem a nechte 5 minut stát. Hotový kuskus už jenom promíchejte. Upečené kuřecí paličky podávejte se zeleninovou omáčkou a  kopečkem kuskusu.

TIP!
Podobná jídla se v Maroku připravují ve hliněné zapékací nádobě, které se říká tažin. Má velmi charakteristický tvar – na mělkou misku se nasazuje poklička zvláštně protáhlá do špičky. Tažiny jsou v mnoha velikostech a bývají zdobené ornamenty. Kombinování sladkých a slaných chutí je pro kuchyni severní Afriky typické stejně jako kuskus. Můžete do něj přidat i nasekané sušené meruňky, plátky mandlí nebo piniové oříšky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“23017″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Zapečené krůtí maso se sýrem a paprikovou omáčkou
Sýr a zeleninovou omáčku byste měli mít ve spíži vždycky po ruce. Když nezbývá čas na velké vyvařování, stačí jen dokoupit nebo rozmrazit maso a rychlá večeře může být na stole za chvilku.

Ingredience (4 porce):
• Peperonatka pod masíčko Znojmia 340 g
• Krůtí filet 4 ks
• Olej 2 lžíce
• Pepř dle chuti
• Sýr mozzarella 200 g
• Sůl dle chuti

Postup:
Krůtí maso vložte mezi dva pláty potravinářské fólie a paličkou rozklepejte. Potřete lžící oleje, osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte zbylým olejem. Nalijte pepperonatku a na ni položte plátky masa. Poklaďte nakrájenou mozzarellou, překryjte alobalem a dejte péct na 180 °C. Po 20 minutách odkryjte a ještě čtvrthodiny dopečte, aby se sýr pěkně roztavil.

TIP!
K tomuto zeleninovému jídlu se skvěle hodí bramborová kaše s cuketou. Jednoduše přidejte půlku cukety a uvařte ji spolu s brambory. Rozmačkejte šťouchadlem a dál připravujte jako běžnou bramborovou kaši s trochou teplého mléka a máslem.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“23016″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“396″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Pečená krkovička s pikantní zeleninou
Rychlá a chutná večeře může být hotová za chvilku, a přitom si dopřejete pořádné jídlo.

Ingredience (2 porce):
• Pikantka pod masíčko 1 ks
• Vepřová krkovice 2 plátky
• Sůl dle chuti
• Olej 2 lžíce
• Pepř dle chuti

Postup:
Plátky krkovice naklepejte a vetřete do nich sůl a pepř. Na pánvi rozpalte olej a maso opečte z obou stran 5 minut na každé straně. Vyndejte stranou na talíř a do pánve k výpeku nalijte pikantku. Nechte prohřát. Na talíři maso přelijte zeleninovou omáčkou a podávejte s rýží.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“23018″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Pikantní kostky z králičího masa se sójou a zeleninou
Nechce se vám trávit večer u plotny? Určitě nemusíte! Vydatné teplé jídlo stihnete uvařit během půlhodinky.

Ingredience (2 porce):
• Sojanka Pod masíčko 1 ks
• Maso králičí 250 g
• Olej 2 lžíce
• Rýže 200 g
• Sůl 1 špetka

Postup:
Králičí filety nakrájejte na kostky a zlehka osolte. Na pánvi rozehřejte olej a maso zprudka orestujte. Zmírněte teplotu a nechte opékat ještě dalších 20 minut. Zatímco se maso peče, dejte vařit rýži podle návodu. Orestované maso zalijte sojankou a nechte ještě 5 minut povařit. Poté podávejte spolu s hotovou rýží.

Zdroj: www.receptyschuti.cz

Komentáře