Studený hráškový krém s jogurtem a estragonem

Chcete si zavzpomínat na léto? Vsaďte na příjemně studené polévkové krémy. Hrášek společně s jogurtem zasytí a dobře nahradí i hlavní jídlo vašeho oběda. Estragon dodá polévce neobvyklé aroma jihozápadní Asie. Exotické koření navíc zlepšuje trávení, působí proti křečím a skleróze.

Doba přípravy: 20 minut + doba chladnutí

Na přípravu 3 porcí budete potřebovat:
1 lžíce másla
1 cibule
2 stroužky česneku
300 gramů hrášku
3 lžíce bílého Selského jogurtu Hollandia
0,6 litru zeleninového vývaru
sůl
pepř
hrst čerstvého estragonu
limetkovou šťávu na dochucení (není nutná)

Postup:
Přípravu studeného hráškového krému začneme tak, že si najemno pokrájíme cibuli. Tu následně přesuneme na pánev, kde ji na másle necháme zesklovatět. Poté přidáme na plátky pokrájený česnek a po chvilce i hrášek. Jemně osmahneme, přilijeme zeleninový vývar, přivedeme k varu a necháme probublávat přibližně 10 minut. Dochutíme solí a pepřem a stáhneme z ohně. Do vychladlého vývaru s hráškem přidáme hrst estragonu a promixujeme ponorným mixérem tak, abychom získali sametově vláčnou tekutinu. Pro ještě jemnější konzistenci krém přecedíme přes jemné sítko. Před servírováním polévku řádně vychladíme, jednotlivé porce podáváme ozdobené lžící selského jogurtu, snítkou estragonu a limetkou, kterou krém můžeme i zakápnout.

Tip:
Do polévky můžete použít jak čerstvý, tak mražený hrášek, rozhodně se však vyhněte konzervovanému.

Zdroj: Hollandia

Komentáře