Vánočka

Reklama

Bez vánočky nejsou vánoce, nezapomeňte si jí připravit podle našeho receptu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14586″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Suroviny:
• 200 ml vlažného mléka
• 125 g Hery máslová příchuť
• 100 g cukru moučka
• 3 žloutky
• 250 g hladké mouky
• 400 g polohrubé mouky
• špetka soli
• kostka čerstvého droždí (42 g)
• hrozinky, mandle, oříšky
• 1 vejce na potření

Postup:
Mléko zahřejte tak, aby bylo vlažné. Dejte do něj lžíci cukru a rozmíchejte. Do mléka rozdrobte droždí. Za pár minut se na mléku udělají z droždí bublinky – kvásek je připravený k použití. Ve velké míse smíchejte obě mouky, špetku soli a cukr. Přidejte rozpuštěnou Heru, žloutky a vlažné mléko s droždím. Nakonec přisypejte přísady navíc, podle vaší chuti – nahrubo nasekané ořechy, mandle, hrozinky, kandované ovoce. Co máte doma rádi. Umíchejte nelepivé těsto.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14587″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

To v míse přikryjte utěrkou a na teplém místě nechejte hodinu a půl kynout. Celý postup si můžete ulehčit tím, že všechny suroviny dáte do domácí pekárny a zapnete program TĚSTO. Pekárna těsto umíchá, zahřeje a v ideální teplotě nechá vykynout.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14588″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Vánočku rozdělíme na několik dílů a upleteme ji. Ideální pro začátečníky je obyčejná vánočka z pěti pramenů. Spodní patro upletete ze tří, jako klasický cop. Zbylé dva prameny jen smotáte a položíte nahoru. Části vánočky můžete pro jistotu ještě zafixovat párátky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14589″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Vánočku pleťte rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku nechejte ještě další hodinu kynout na plechu, přikrytou utěrkou. Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a můžete ještě posypat plátky mandlí. Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C. Při této teplotě pečte vánočku 5 minut. Poté snižte teplotu na 170 – 180 °C. Dopékejte 30 – 40 minut. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí ji přikrýt ke konci pečení alobalem.  Jak poznáte, jestli je vánočka hotová? Použijte osvědčenou metodu testování – vpíchněte do středu vánočky špejli. Ven musí vyjít čistá, neobalená těstem. Vánočku nechejte úplně vychladnout. Kdybyste ji krájeli teplou, mohla by se srazit.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“14590″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

Komentáře