Poznejte kouzlo čerstvých sýrů

Sýry patří mezi potraviny, v jejichž společnosti si rádi užíváme chvíle klidu uprostřed jinak hektických dnů. V současnosti jsou stále oblíbenější nejrůznější čerstvé sýry. Sýry nesoucí toto označení jsou velice křehké, snadno roztíratelné a chutné. Jak vlastně čerstvý sýr vznikl a proč je dnes jednou z hlavních potravin zdravé výživy?

Čerstvý sýr patří překvapivě mezi nejstarší potraviny lidstva. Vznikl náhodou, a to z vysráženého mléka, kterým se kočovné národy osvěžovaly na dalekých cestách. Základní surovinou pro jeho výrobu je i v dnešní době mléko – to se nechá srazit, sýrové zrno se oddělí od syrovátky a zformuje do různých tvarů a forem.

Sýr se může vyrábět z kravského nebo ovčího, sobího a dokonce i z velbloudího mléka či smetany. Čerstvé sýry se připravují také ze syrovátky vzniklé při výrobě jiných druhů sýrů. Například z kravské se vyrábí italská ricotta a mozzarella vznikala původně ze syrového buvolího mléka, než ho nahradilo pasterované kravské.

V čem se čerstvé sýry nejvíce liší
Přírodní čerstvé sýry obsahují na rozdíl od sýrů zrajících více vody, a proto mají jen relativně krátkou trvanlivost. Tu lze prodloužit nasolením, naložením, sušením či vyuzením. Výhodou je, že se u čerstvých sýrů nabízí možnost mnohačetných ochucení – a to jak v podobě bylinek, zeleniny, ovoce, koření, tak i rozinek a dalších ingrediencí. Jsou tak zdravou alternativou k sýrům taveným, které obsahují větší množství soli. Ochucené sýry jsou velice oblíbené u dětí i dospělých. Jednou z novinek na trhu jsou čerstvé sýry Président Svěží. Jste-li milovníky jemné klasiky, oblíbíte si čerstvý sýr s rajčaty a cibulkou. Když k němu na křupavý chleba přidáte plátek čerstvého rajčete, pohltí vás vůně babiččiny zahrádky v kombinaci s chutěmi babího léta. Dáváte-li přednost výraznějším chutím, oceníte variantu s barevným pepřem. Ta vás dozajista příjemně rozpálí i během chladných podzimních dnů.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12404″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Jaké existují druhy
V České republice je mezi čerstvými sýry nejvíce v oblibě měkký smetanový sýr. Tento typ čerstvého sýru je populární zejména díky své konzistenci. Dá se lehce roztírat a je tak ideálním mazáním na pečivo k snídani či svačince. Přesně takové jsou i čerstvé sýry Président Svěží – jsou vyrobené z ingrediencí té nejvyšší kvality, neobsahují žádné konzervanty a charakteristická je pro ně plná smetanová chuť, krémová konzistence a snadná roztíratelnost.  Mezi dietní jídelníčky často zařazují výživoví poradci také čerstvý zrnitý sýr, takzvaný cottage, který pochází ze Spojených států. Do zeleninových salátů se pak přidávají oblíbené čerstvé sýry připravené z kozího mléka či výše zmíněná mozzarella a ricotta (tu lze kombinovat i s ovocem). Tyto sýry jsou velmi lehké a obsahují mnoho tělu prospěšných látek, například bílkoviny, vápník, fosfor, draslík či vitaminy. Zejména pro vegetariány tak můžou být i alternativním zdrojem proteinů.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12405″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

 

Komentáře