Vyznáte se v klasifikaci španělských vinařství?

Španělsko zabírá největší vinařské území v Evropě. Vína ze Španělska jsou těmi nejlepšími v poměru cena a kvalita, i proto jsou u nás velmi oblíbená. O významných španělských vinařstvích a klasifikaci španělských vín prozrazuje více Filip Jantač z Global Wines. Ještě před několika desítkami let to byla spíše kvantita nad kvalitou, která určovala hodnocení a všeobecné mínění o španělských vínech. Tato situace se však radikálně změnila a nástup velmi kvalitních vín z oblastí Rioja, Navarra, Penedes či Ribera del Duero významně pozvedl prestiž španělského vinařství.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12101″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“225″}}]]

Nejstarší vinařství světa – Miguel Torres
Mezi nejstarší vinařství světa se řadí španělské vinařství Miguel Torres, které bylo založeno již v roce 1870 a v současné době řídí jeho chod již pátá generace. Závazek k půdě, lidem a vášni pro šíření vinařské kultury byl a stále je hlavní hodnotou tohoto vinařství. Torres je největším vlastníkem vinic klasifikovaných v „Denomination of Origin (DO) of Penedès“ a zároveň největší vinařskou společností ve Španělsku. Kromě Penedés vlastní vinice také v regionech Conca de Barbera, Toro, Jumilla, Ribera del Duero, Priorat a Rioja. Svá vína exportuje do více než 140 zemí světa. Bez nadsázky se tak dá říct, že se jedná o nejvýznamnější vinařskou „značku“ světa. I přes svou velikost si Torres udržuje svoji rodinnou atmosféru – vedení společnosti je stále v rukou členů rodiny, kteří se aktivně podílejí na výrobě vína. Každý rok vinařství obdrží celou řadu ocenění.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12102″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“227″}}]]

Proslulá Cava vinařství Freixenet
Španělský Freixenet je největším producentem šumivých vín na světě, jež reprezentuje proslulý sekt Cava. Každá dvacátá prodaná lahev šumivého vína nese na etiketě jméno Freixenet a každý rok pak toto vinařství vyprodukuje nad 200 milionů lahví. Vína z Freixenetu jsou vyráběná tradiční metodou, která se v Katalánsku začala používat už v 70. letech 19. století. Dnes Freixenet nepředstavuje pouze Cava produkci, ale získává respekt i ve výrobě tichých vín. Do skupiny patří vinařství jako Segura Viudas, Morlanda, Vionta, Oroya Sushi Wine, Valbudon a mnoho dalších.

Klasifikace španělských vín
„Nejčastěji se zde setkáme s označením kontroly původu DO (Denominazión de Origien), což je obdobná klasifikace k francouzskému AOC nebo italskému DOC. Regionů DO je ve Španělsku přes padesát a každý má na etiketě vyznačenou svoji vlastní pečeť. V oblasti Rioja existuje vyšší klasifikace DOCa (Denominazión de Origien Calificada), která náleží přibližně třiceti nejlepším územím s přísně kontrolovanými podmínkami produkce. Každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována,“ vysvětluje Filip Jantač z Global Wines.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12103″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“225″}}]]

Dále se můžeme setkat se stupnicí kvality oznamující dobu a podmínky zrání, jako je Joven (vína prodávaná v následujícím roce po sklizni, někdy částečně zrají v sudech, jsou lehká, ovocná, určená pro okamžitou spotřebu), Crianza (vína zrající minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi, na trh se tato vína dostávají po 2 letech od sklizně), Reserva (vína zrají minimálně 3 roky, přičemž nejméně 12 měsíců musí zrát v dubových sudech, 12 měsíců v tancích a alespoň jeden rok v láhvi) a Gran Reserva (vína zrají nejméně 5 let ve sklepích výrobce, z toho 24 měsíců v dubových sudech a další 3 roky v láhvi). Doba zrání se u těchto kategorií v jednotlivých regionech mírně liší a také záleží na barvě vína. Obecně déle se nechávají zrát vína červená a vyšší nároky na dobu zrání jsou kladeny na vína z Rioja. Záleží i na jednotlivých producentech, kteří často nechávají svá vína zrát déle, než předepisují zákony.

Bílá a růžová vína zrají v dubových sudech obvykle po dobu šesti měsíců a na trh jsou uvolňována dříve. Bílá a růžová vína typu Reserva a Gran Reserva jsou vzácná. Na španělských etiketách se často uvádí i sladkost v pojmech Brut (velmi suché až suché – u sektů), Seco (suché), Demiseco (polosuché), Abocado (polosladké) a Dulce (sladké). Názvy Tinto, Tintilo, Blanco, Rosato označují barvu (červené, světle červené, bílé, růžové).

 

Komentáře