Festival Pravá chuť Dolve Vita

Od 10. do 22. října budou mít všichni gurmáni možnost v rámci festivalu ochutnat speciality z italské sýrové gastronomie. Nejlepší šéfkuchaři se zapojí do programu „Pravá chuť Dolce Vita“, jenž podporuje originální italské sýry, které nesou označení DOP a IGP.

Výrobky s tímto označením kombinují lokální přírodní suroviny, poctivou lidskou práci, tradiční výrobní postupy a jsou součástí gastronomického italského dědictví.  Známka slouží také jako ochrana tradičních produktů před imitacemi, paděláním a nekalou konkurencí, v neposlední řadě podporuje udržitelnost a hospodářský rozvoj jednotlivých oblastí.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12120″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“424″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Od 10. do 22. října budete moci v rámci Festivalu Pravá chuť Dolce Vita ochutnat speciální menu se sýry, které se pyšní právě tímto označením. Bude se jednat především o pokrmy ze sýrů Parmigiano Reggiano DOP, Asiago DOP a Gorgonzola DOP. Dané menu budou nabízet restaurace Aromi, Atelier Red & Wine, Wine Food, síť La Bottega, Vinograf, italská Ambiente, VINO di VINO  a Oliva Restaurant a mnoho dalších.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12107″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Recepty z Parmigiano Reggiano DOP
Bramborový salát s Parmigiano Reggiano DOP
Suroviny:
6 středně velkých brambor na salát
1 mrkev
1 petržel
hrst velkolisté petrželky – najemno nasekané
75 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
3 lžíce zakysané smetany
2 lžíce majonézy
1 šalotka – spařená a nakrájená na kolečka
sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup:
Ve středním hrnci přivedeme osolenou vodu k varu, přidáme brambory i se slupkou a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou. Hotové brambory oloupeme a necháme vychladnout. Oloupeme si mrkev i petržel, a stejně tak jako brambory, vaříme v osolené vodě. Jakmile mrkev i petržel změkne, propláchneme je ledovou vodou a necháme vychladnout. Brambory, mrkev a petržel nakrájíme na drobné kostky, dáme do mísy a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. V jiné míse smícháme smetanu, majonézu, nastrouhaný parmezán, pepř a sůl. Hotový dressing přidáme k připraveným bramborám a zelenině, osolíme a opepříme, pokud je třeba, dobře promícháme a vychlazené můžeme servírovat.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12108″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Zapékané roštěnky s křenem a Parmigiano Reggiano DOP
Suroviny:
600 g roštěné
100 g nastrouhaného křenu
100 g nastrouhaného Parmigiano Reggiano DOP
4 lžíce tatarské omáčky
špetka soli
špetka pepře
špetka mletého koriandru
1 lžíci oleje

Postup přípravy receptu:
Maso omyjeme, naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme, opepříme a ochutíme koriandrem. Takto připravené jej necháme odležet v oleji. Do rozpálené pánve vložíme roštěnky a z každé strany je asi 2 minuty orestujeme. Opečené roštěnky vložíme na plech, posypeme směsí strouhaného parmezánu a křenu a zapečeme do zlatova. Podáváme s opékaným bramborem a tatarskou omáčkou.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12109″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Recepty Asiago DOP
Vepřová roláda plněná sýrem Asiago DOP
Suroviny:
1 kg vepřové plece
300 g mletého masa
2 cibule
100 g pancetty
1 dcl bílého vína
200 g sýra Asiago DOP
2 mrkve
1/2 celeru
100 g čerstvého másla
0,5 l zeleninového vývaru (na podlévání)
sůl
čerstvě mletý černý pepř
šalvěj, rozmarýn

Postup:
Vepřové plecko rozřízneme na jeden velký plát, naklepeme, lehce osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a společně s  mletým masem orestujeme. Orestované maso podlijeme bílým vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří. Poté necháme vychladnout a následně smícháme s pancettou (nakrájenou na jemné kostičky) a nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Touto směsí rovnoměrně naplníme připravený plát vepřového plecka a zarolujeme jej do rolády, kterou dobře zavážeme. Připravenou roládu dáme péct na nakrájené mrkvi a celeru s přidáním šalvěje a rozmarýnu. Podlijeme polovinou zeleninového vývaru a pečeme na 165°C po dobu cca 1,5 hodiny. Průběžně podléváme.  Nakonec do výpeku rozpustíme kousek másla. Podáváme s bramborovou kaší.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12110″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Kuře na česneku se smetanou zapečené sýrem Asiago
Suroviny:
1 celé kuře (1 kg)
1 palička česneku
1 l smetany na vaření
50 g másla
400 g sýra Asiago DOP
sůl

Postup přípravy receptu:
Celé kuře zbavíme kůže, rozpůlíme, aby se nám lépe upeklo, osolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Vložíme do vymazaného pekáče a zalijeme smetanou (část si necháme na polévání). Připravené kuře posypeme nastrouhaným sýrem Asiago DOP. Do pekáče přidáme máslo a pečeme v troubě při teplotě cca 180°C, dokud nebude kuře měkké a sýr dozlatova upečený. Během pečení poléváme kuře smetanou (můžeme smíchat s trochou mléka).  Podáváme s bramborou kaší nebo rýží.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12111″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“401″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Recepty s Gorgonzolou DOP
Hovězí tatarák s omáčkou z Gorgonzoly Dolce DOP
Suroviny:
400 g hovězího masa – nejlépe svíčkové
100 g sýra Gorgonzola Dolce DOP
50 ml mléka
1 citron
1 šalotka – najemno nakrájená
balzamikový ocet
sůl
pepř
řapíkatý celer
pažitka
kapary
extra panenský olivový olej
toustový chléb

Postup:
Řapíkatý celer oloupeme, nakrájíme na tenké 5 cm dlouhé proužky a dáme do nádoby se studenou vodou a ledem. Nakrájíme (nebo naškrábeme) maso najemno, přidáme olej a kapary, dochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a octem. Vše dobře promícháme. V mléku si rozpustíme a rozmícháme Gorgonzolu. Na talíře rozdělíme hovězí tatarák, na něj rozprostřeme řapíkatý celer a přelijeme omáčkou z Gorgonzoly. Toasty připravíme nejlépe nasucho, případně zakápneme trochou olivového oleje.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12112″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Špenátové lívance s gorgonzolovou omáčkou
Suroviny:
750 ml mléka
20 g droždí
10 g cukru
150 g špenátu (mraženého)
300 g hladké mouky
1 vejce
2 stroužky česneku
majoránka, sůl, olej na smažení

Omáčka:
1 smetana 12%
100 g sýra Gorgonzola Piccante DOP
100 g sýra Asiago DOP
4 lžíce mléka
špetka bazalky
špetka soli

Postup přípravy receptu:
Těsto na lívance: Z odměřeného množství mléka odlijeme část do hrnku, přidáme droždí, špetku cukru a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme veškeré ingredience na těsto, přidáme kvásek a dobře promícháme. Těsto necháme kynout asi 30 minut. Omáčka: Do kastrolku nalijeme smetanu, přidáme Gorgonzolu a sýr Asiago, 4 lžíce mléka, bazalku, sůl a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme 15 minut. Na oleji, v lívanečníku nebo na pánvi, usmažíme lívance. Hotové lívance přelijeme omáčkou. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Více informací naleznete na: FB/PravaChutDolceVita

Komentáře