Nechte se zlákat chutěmi Toskánska a objevte jižanskou kuchyni a víno

Toskánsko je opravdovým pokladem Itálie. Každoročně sem míří nespočet turistů připravených objevovat nejen památky a krajinu plnou rozlehlých vinic, ale také ochutnat vytříbenou toskánskou kuchyni, ke které neopomenutelně patří víno.

Vinice rodiny Antinori a chrám zasvěcený vínu
Antinori má velmi dlouhou a pestrou rodinnou historii, která trvá již po 26 generací, a rodina vyrábí vína již přes 600 let.  Jejich vinice najdete jižně od Tenuta Tignanelo (cca 3 km) nedaleko Sambuca Val di Pesa se nachází 220 hektarů pozemků Badia a Passignano. Tyto pozemky s vápencovým podložím leží v nadmořské výšce 250-300 metrů a patří mezi nejkrásnější a nejúrodnější vinice v oblasti Chianti Classico. Na 50 hektarech vinic jsou zde vysázeny ty nejlepší klony Sangiovese. Některé pocházejí z velmi starých vinic z Tignanella, některé (i tisíc let staré) z národního archivu ve Florencii. Na jednom hektaru je 5 000 až 7 000 sazenic. Malá část vinic je pak osázena odrůdami Cabernet Sauvignon a Syrah.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11661″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“599″}}]]

Další vinařství rodiny Antinori – Guado al Tasso se pak rozléhá na toskánském pobřeží v Maremma, 96 km jihozápadně od města Florencie s rozlohou téměř 1 000 ha. Vinice Guado al Tasso (celkem 300 hektarů) se táhnou dolů směrem k moři z krásně zelených hor, obklopující staré vesnice v Bolgheri, a leží ve výšce mezi 45 a 60 metry. Celé této překrásné planině se říká „Bolgherský amfiteátr“. Hory zde totiž obklopují planinu až k moři a utváří tak přírodní amfiteátr.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11662″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

V okolí vinic pak naleznete chrám zasvěcený vínu Antinori nel Chianti Classico, který se nachází ve městě Bargino, kde je citlivě vsazený do scenérie plné vinic, olivových hájů a dubového porostu. Můžete zde nasát atmosféru linií působivé sklepní architektury, procházet se prostory s uskladněnými sudy nebo nahlédnout do práce místních zaměstnanců, kteří vám vysvětlí různé fáze výroby vína. Součástí sklepních prostor je i muzeum, kde je k vidění část z historické umělecké sbírky rodiny Antinori společně s díly mezinárodně uznávaných umělců, mezi které patří Yona Friedman, Rosa Barba a Jean-Baptiste Decavele.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11663″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Základní suroviny toskánské kuchyně: bílý chléb, olivový olej a maso
Neopomenutelná surovina snad každé „jižanské“ kuchyně je olivový olej. V Toskánsku má výroba olivového oleje dlouholetou tradici, především pak v městečku Buti, které leží na Olivové stezce „Strada dell olio“ nedaleko Pisy. Proslulou snídaní každého pěstitele oliv je olivový olej s bílým chlebem. Stejně tak vás pohostí ve většině tradičních restaurací, kde je podáván chléb s olivovým olejem jako couvert. Mezi toskánské speciality pak například patří příprava bílých fazolek ze Sorany, které se vaří na olivovém oleji se šalvějí a podávají se s tuňákem a bílým chlebem. Kombinací vskutku nezapomenutelnou a natolik typickou pro magické Toskánsko je maso podávané s vínem či na víně připravované. Velmi oblíbené jsou zvěřina a mořské plody, při jejichž přípravě se často používá zejména červené víno. K nejtradičnějšímu pokrmu z masa vůbec pak patří Bistecca alla Fiorentina, což je toskánský vysoký, téměř syrový steak. Sice nepatří k nejlacinějším pokrmům, které zde můžete ochutnat, ale určitě stojí za ten zážitek. Masa se v Toskánsku často grilují a ochucují se pouze směsí bylinek a olivového oleje. „Ke grilovanému masu je vhodné například Villa Antinori Rosso Toscana IGT, které jej doprovodí šťavnatou ovocnou chutí s tóny třešní, višní a náznaky kakaa, čokolády a pralinek. Vůně je výrazná, ovocná s převahou Kompotovaného ovoce. Jedná se o středně plné a středně dlouhé víno se skvěle zakomponovanou kyselinou,“ radí Filip Jantač z Global Wines. V neposlední řadě se pak velké slávě těší Lampredotto a Trippa alla fiorentina, neboli dršťky ve florentinském stylu, které se podávají buď jako polévka či samotné s omáčkou salsa verde v housce jako hamburger.

Tipy na vína vyhlášeného benátského vinařství Masi Agricol:
Masi Agricola je světoznámé vinařství, založené v 18. století, patřící rodině Boscaini již po šest generací. Základní myšlenkou výroby vína je zdůraznění osobitosti jednotlivých vín při zachování charakteru Veneto. V Masi Agricola se zpracovávají hrozny z vlastních vinic pomocí starých tradičních technik i za využití supermoderní technologie.

Masi Valpolicella Classico Bonacosta, DOC
Cuveé (70 % Corvina, 25 % Rondinella, 5 % Molinara). Červené víno hodící se především k pokrmům z červeného masa. Ve víně dominuje odrůda Corvina, která je nejdůležitější ve Venetu, dává totiž vínu typický buket a chuť. Víno je intenzivní, sametové, s dobře strukturovaným tělem a tóny třešní. Je šťavnaté s dlouhým závěrem. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restaurací za 265 Kč. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11664″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“170″}}]]

Masi Modello delle Venezie Rosso, IGT
Cuveé (Refosco, Raboso Veronese, doplněné o další lokální odrůdy) Červené víno, které skvěle doplní tradiční pokrmy z červeného masa. Vůně vína je charakteristická, kořenitá a ovocná s aroma vyzrálých třešní, kávy a kakaa. Chuť je středně dlouhá a dobře strukturovaná s měkkou tříslovinou, která je podpořena živou kyselinou s dotykem borůvek a skořice. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restaurací za 186 Kč. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11665″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“149″}}]]

Masi Masianco Pinot Grigio e Verduzzo delle Venezie, IGT
(75 % Pinot Grigio a 25 % Verduzzo) Bílé víno, které nejlépe doprovodí hlavní chody z drůbežího masa, saláty s majonézou nebo předkrmy. Má intenzivní ovocnou vůni připomínající vyzrálé tropické ovoce a dokonce pistácie. Středně plné severoitalské víno s výraznou kyselinou a pestrou paletou tónů na patře. V závěru chuti je bílé peckovité ovoce a mandle. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restaurací za 289 Kč.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“11666″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“153″}}]]

Komentáře