Prague Coffee Fest 2014. Jak bylo na největší a nejvýznamnější kávové akci u nás?

Pokud vám něco říká dobrá káva, ideálně výběrová, nebo chodíte rádi po kavárnách, byl pražský Coffee Fest přesně ta pravá akce pro vás. Tisíce foodies i nefoodies a kávové celebrity i všichni milovníci kávy se sjeli v půlce listopadu na jedno místo a oslavili kávu jako takovou. Čtyři patra budovy č. 40 v Holešovické tržnici byla narvaná do posledního místa prakticky celý víkend. Dostat se na akci v neděli v půl jedné bez lístku z předprodeje bylo nemožné. Vyžadovalo to hodinové čekání a pak hodně drzosti u vstupu, abych byl poslední, kdo se na festival dostal. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4539″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“219″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Akce, kterou přinesl Dani Kolský, majitel pražírny a kavárenské sítě Mamacoffee, přinesla opravdu špičkovou podívanou a pochutnanou. Tři espresso bary a dva brewing bary (na filtrovanou kávu), kde se střídaly baristické špičky a ty nejlepší české kavárny a světové pražírny, přednášky, cuppingy, školení, spousta předváděček a hlavně ochutnávek. Za hodinu a půl, kterou jsem na festivalu strávil, jsem ochutnal skvělé ethiopské espresso od Doubleshotu (stálo to za 15 minut čekání ve frontě, se kterou nemohl hnout ani Jarda Tuček, majitel Doubleshotu a přední odborník na kávu u nás), fantastický cold brew (dlouhé hodiny překapávaná ledová káva) a drip z nové kavárny AnonymouS Coffee, dvě různé filtrované kávy od Mamacoffee, šálek dripu z brněnské pražírny Gill´s a nakonec jedno srdcové cappuccino od Gwilyho Daviese, britského baristy, mistra světa z roku 2009, který má i své vlastní heslo na wikipedii a na festivalu připravoval kávu společně se svou manželkou, českou mistryní a autorkou nejlepší knížky „O kávě“, Petrou Davies Veselou.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4540″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“357″}}]]

A co jestli jste nemohli vypít už víc kávy? Co to zapít zeleným čajem, zajíst kteroukoliv z nabízených dobrot nebo v klidu relaxovat na některé z přednášek (sám jsem stihl přednášku o pražení od Five Elephants – německé pražírny výběrové kávy). Celý festival doprovázeli DJ´s, takže to mělo správný styl. Z toho, co jste si mohli odnést domů, stojí za zmínku především Kniha kaváren, která svému majiteli zajistila kávu zdarma v každé z 32 uvedených top kaváren napříč republikou. 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“4541″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“463″}}]]

Jak se organizátoři poperou s nedostatkem místa je otázka, už teď se ale těším na ročník 2015 a věřím, že se potkáme nad spoustu šálky skvělé kávy. Tentokrát ale raději s lístkem z předprodeje. 

O autorovi   

Jiří Mlejnek třetím rokem kavárničí v Českém ráji. Je kávomilcem a kávovým fajnšmekrem. Velmi rád ochutnává, ať už ve své kavárně, doma či u konkurence. Majitel a barista v Kavárně Muzeum v Turnově. Kromě hledání té nejlepší kavárenské cesty školí zájemce, jak se stát kávovým fajnšmekrem a majitelem kavárny.  Více na: www.facebook.com/kavamuzeum

Komentáře