Tradiční zabijačka = společenská událost

Tradičním svátkem na každé vesnici byla v minulosti tzv. zabijačka. V dobách bez lednic a mrazáků se dělaly zabijačky v chladnějších měsících roku a tato tradice se zachovala až dodnes. Krásně vyobrazené je zachytil na svých malbách i Josef Lada. Nejednalo se totiž pouze o porážku prasete a zpracování masa, ale hlavně o důležitou společenskou událost, při které se scházela celá rodina i sousedé.

V České kuchyni má vepřové maso doslova nezastupitelné místo. Nejen národní klasika vepřo-knedlo-zelo, ale i modernější odlehčené varianty pokrmů s vepřovou panenkou stojí na pevných základech tradic chovu jednoho z prvních domestikovaných zvířat – prasete.

Dříve nebylo možné navštívit řeznictví a nakoupit si, na co je zrovna chuť. Takové možnosti máme dnes a mnohdy si ani neuvědomujeme, jak se na maso pohlíželo v minulosti. Například ve středověku šlechta dávala přednost zvěřině, vznešenějším druhům mas, a vepřové mělo své místo spíše na svátečních talířích prostých lidí. Tuto tradici v oblibě vepřového masa si český národ přinesl až do dnešní doby. Přitom ještě před několika desítkami let bylo zcela běžné, že téměř každá rodina měla na vesnici chlívek a vykrmovala si své vlastní prase.

Zabijačka, jako společenská událost, byla v podstatě setkáním celé rodiny, příbuzných a sousedů. Každý měl nějaký úkol a zodpovědnost. Muselo se nachystat nádobí, hrnce a nabroušené nože. Tetičky napekly housky a neslazené buchty. Namlelo se koření, oloupala zelenina a navařily kroupy na jelita. Začínalo se již za rozbřesku, kdy přicházel řezník. Po porážce prasete následovalo vykrvení, očištění, porcování masa a zpracování vnitřností. Tradičně se pak zužitkovalo celé prase, aby nic nepřišlo na zmar. I dnes si v moderním řeznictví může zákazník dopřát vše, co má ze zabijačky nejradši. „Podle zvyklostí a chuťových preferencí si každý zákazník může objednat téměř cokoli. Naši řezníci vám připraví oblíbené delikatesy ze staročeské zabijačky, jako jsou jaternice, jelítka, prejty, huspeniny, tlačenky a jiné“, říká Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“15682″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Zabijačkových pochoutek je celá řada. Když si představíme, že se prase zpracovává skutečně od hlavy k patě, namátkou můžeme vyjmenovat např. prasečí mozeček s vejci, zabijačkovou polévku z krve (tzv. prdelačku), jitrnice z jater a masa plněnprase zpracovává skutečně od hlavy k patěé do střívek, či klasický ovar z jazyka a kolene. Nutno dodat, že každá lokalita měla a stále má trošku odlišné recepty a tak se v různých koutech země můžeme těšit odlišným chutím.

V jisté podobě se zabijačky zachovaly do dnes. Jejich počet se však významně snižuje a díky modernímu vybavení se mohou dělat po celý rok. „Dnes už si lidé nemusí vykrmovat svého čuníka, ale mohou si v našem řeznictví koupit podle potřeby i polovinu prasete nebo jednotlivé nabourané části. Mnoho zákazníků v dnešní době dává přednost zakoupení již hotových zabijačkových produktů, vyrobených podle tradičních receptur“, uvádí Jiří Kulda.

Zabijačkové delikatesy:
Jitrnice / jaternice – jejich základem jsou játra, maso, bílé pečivo a koření.
Jelita – jsou charakteristické tmavou barvou díky krvi, která se společně s namočenými kroupami přidá k základu podobnému jitrnicím.
Ovar – je směs uvařeného masa, která se tradičně jí s čerstvě nastrouhaným křenem. Obvykle to bývá maso z hlavy, koleno, a jazyk.
Tlačenka masová nebo krvavá – jejím základem jsou vyvařené nožičky a kůže, díky kterým se vytvoří rosolovitá hmota, spojující kousky masa. Do krvavé tlačenky se navíc přidává krev.
Prdelačka / zabijačková či černá polévka – jedná se o vývar z ovarového masa, do kterého se přidá krev, kroupy a koření.

Tip:
Pro výrobu zabijačkových delikates se v prodejnách ZEMAN maso-uzeniny drží receptur, které se dědí z generace na generaci. Volí pouze vybrané české dodavatele z lokálních farem a už od samotné porážky si maso zpracovávají sami. Díky to mu máte jistotu, že jaternice budou té nejvyšší kvality a na pult se dostanou v nejkratší možnou dobu od výroby. Na přání si u Zemana lze objednat téměř cokoli, co vám chutná. Ochutnejte například poctivé Jaternice špejlované, od českého řezníka. Jejich cena se pohybuje kolem 89 Kč za 1 kg.

Zdroj: ZEMAN maso-uzeniny

 

Komentáře