Putování za Moravským vínem s Markem Vašutem

Marek Vašut je známým znalcem vína. Vydejte se s námi na cestu a poznejte kvalitní a chutná vína z české produkce.

Tradice sahající až do dob starověkého Říma. Výjimečné podnebí ve srovnání s celou zemí. Kouzelné vinice, které se rozprostírají na území necelých 17 000 hektarů. Osvěžující ovocné tóny a jemně nakyslá chuť. To je právě Morava a moravská vína, která všichni znají a milují. A pokud ne, máte jedinečnou šanci, abyste tuto chuť objevili. Na našich prodejnách nyní naleznete široký výběr nejhodnotnějších pokladů moravských vinic. Rozjeli jsme se do míst, kde dozrávají ty nejlepší a nejkvalitnější vinné hrozny, ze kterých se vyrábí vína, která jsme zařadili do naší nabídky. Čekají jen na Vás, abyste je ochutnali a propadli jejich kouzlu.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12952″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“412″}}]]

Vinařská podoblast znojemská
Pro tuto podoblast, která se nachází v nejzápadnějším vinařském pásmu na Moravě, jsou charakteristická zejména bílá vína s aromatickou, kořenitou a plnou chutí. Výtečná vína získáváme například z odrůdy Sauvignon, Ryzlink rýnský, nebo Veltlínské zelené. Stejně kvalitní je také Rulandské šedé či bílé. Modré odrůdy jsou zde zastoupeny méně, jedny z vyhlášených jsou Frankovka nebo Svatovavřinecké víno. Nejvýznamnější viniční místo se táhne od Kraví hory směrem na jih. Vínům se zde dobře daří díky štěrkovitému podloží. Jižně od Znojma se rozprostírá řada známých viničních tratí, ke kterým patří například Šatov, Chvalovice, Vrbovec, Hnízdo, Slup nebo Jaroslavice. Tyto tratě jsou většinou s půdami sprašovými nebo štěrkopísky. Na východ podél řeky Dyje se nachází viniční svahy v Tasovicích a Hodonicích. Viniční celky Únanovce a Jevišovce se známými vinařskými obcemi leží ve střední části Znojemska. Historické centrum jihozápadní Moravy, město Znojmo, bylo vždy význačným vinařským střediskem, což dokazuje množství vinných sklepů, které se nacházejí přímo pod městem. Každoročně se v tomto místě, ale také v jeho okolí koná řada akcí a festivalů, kdy k jednomu z nejvýznamnějších patří Znojemské historické vinobraní.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12953″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“338″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Vinařská podoblast mikulovská
Zrod moravské vinařské historie je přisuzován právě této podoblasti. Město Mikulov se velice rychle stalo významným vinařským centrem nejen díky vhodné poloze, ale také díky okolním obcím. Z těchto měst vyniklo zejména město Valtice s krásným zámkem, který skrývá ve svém sklepení Národní salon vín. Zajímavostí je, že se v tomto městě nachází také nejstarší škola vinařství u nás. Mnoho turistů je vábeno nejen do samotného města Mikulov, ale také do okolích obcí jako jsou Dolní Dujanovice, Pavlov, Dolní a Horní Věstonice nebo do již zmiňovaných Valtic. V Mikulově a v okolí města se každoročně koná mnoho vinařských akcí a degustací, kdy k jedné z nejvýznamnější patří takzvané Pálavské vinobraní. Část Pálava je místním skvostem stejně tak jako Lednicko-valtický areál, který je od roku 1996 zapsaný na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Oblast tak nabízí svým návštěvníkům nejen přírodní a historickou podívanou, ale i výběr z rozsáhlého počtu vinných sklepů místních vinařů, kterým se v této oblasti daří stejně dobře jako jednotlivým odrůdám vín. Králem mezi víny pěstovanými v této oblasti je Ryzlink vlašský, kterému svědčí místní podnebí. Důležitou roli zde mají i další vína, která se pyšní velmi dobrou kvalitou. Patří k nim například Chardonnay, Pálava, Ryzlink rýnský a Tramín červený. S ohledem na vypěstované množství za zmínku stojí také Sylvánské zelené, Svatovavřinecké či Frankovka.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12954″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“338″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Vinařská oblast Velkopavlovická
Velkopavlovická podoblast je jednou ze čtyř podoblastí vinařské oblasti Morava. Pro toto místo jsou nejvýznamnější jedinečná červená vína, která jsou vysazována na zdejších sprašovo-jílovitých půdách díky vysokému obsahu hořčíku. Tato krajina je typická produkcí červených vín, zejména díky své poloze. Nachází se totiž v nejteplejší a nejslunnější oblasti České republiky. Z modrých odrůd je v této oblasti vyhlášená zejména Frankovka. Velmi zajímavou chuť zde získává také například odrůda Tramín červený. V centrální části Velkopavlovické podoblasti se nacházejí půdy na vápenitých jílech, slínech, pískovcích a slepencích. K vinařským centrům patří okolí Velkých Pavlovic, Bílovic, Hustopečí a Kobylí. Hlavní osa viničních tratí se táhne podél dálnice v úseku Brno – Břeclav. Po pravé straně této osy jsou významnou vinařskou obcí Židlochovice, které se mohou pochlubit dlouhou vinařskou historií. Po levé  straně dálnice se objeví viniční svahy, které jsou orientovány na jihozápadní a jižní stranu. Na podzim jsou omývány teplými větry urychlujícími zrání hroznů. V severní části podoblasti se pěstuje réva na písčitých půdách. Dobře se zde daří kromě Rulandského šedého také například Tramínu červenému. Viniční tratě se táhnou od Hustopečí přes Starovičky, Velké Pavlovice, Bořetice, Vrbici, Kobylí až do Velkých Bílovic. Velké Bílovice jsou největší vinařskou oblastí v Česku díky svým rozsáhlým vinohradům.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12955″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Vinařská podoblast Slovácká
Tato oblast se nachází na jihovýchodě Moravy na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Slovácko má velmi různorodé přírodní podmínky. Toto místo je proslaveno nejen bohatým folklorem, ale i vínem, které k němu neodmyslitelně patří. Vinohrady najdete jak v údolí řeky Moravy na Podluží, tak v členitém předhůří Bílých Karpat. Mnoho vinic je vysázeno na těžkých půdách vzniklých z původních jílů. Tyto půdy dobře udržují vláhu, réva z nich čerpá výživu i v suchých létech. Podoblast zahrnuje rovněž okolí Uherského Hradiště a Kroměříže, kde lze objevit vůbec nejseverněji položené moravské vinice. V nižších polohách se dobře daří například Ryzlinku rýnskému, Rulandskému bílému a Rulandskému šedému, z modrých odrůd pak můžeme jmenovat třeba Rulandské modré, Frankovku nebo Zweigeltrebe. Doma je tu i Muškát moravský, který se zrodil v Polešovicích. Je nepřehlédnutelné, že je zde pestrý jak folklor tak i množství slováckých vín. K dalším skvostům Slovácka patří i areál historických vinných sklepů na okraji obce Petrov. Pozornost si zaslouží také Strážnice, kde jsou každoročně pořádány slavnosti, Kyjov, Boršice u Buchlovic nebo Blatnice pod Svatým Antonínkem.

 

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12956″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“style“:“float: left;“,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“274″}}]]Jakub Král
PRAXE :
·· v oboru sommeliérství 14 let
·· mezinárodní degustátor ISO, DIN, vinařská škola v Klosterneuburg
·· v současné době hlavní sommeliér a ředitel společnosti Bourgogne Wines s.r.o.
·· specialista na odrůdu Riesling a oblast Bordeaux
vybrané ÚSPĚCHY :
·· 1. místo: Tropheé Bohemia – mistrovství České republiky (2007, 2010)
·· 1. místo: Nejlepší sommeliér České republiky – Sommeliérská Liga (2008, 2009)
·· 1. místo: Znovín Znojmo Cup (2009, 2010)
·· 2. místo: Tropheé Bohemia – mistrovství České republiky (2008, 2011)
·· 2. místo: Corner Tropheé – mistrovství Slovenské republiky (2009)

Jaký systém hodnocení vín používám?
Klasické senzorické hodnocení, kdy se kontroluje:
1. vzhled vína: barva, čirost, čistota, jas a na konci viskozita – přilnavost vína
2. aroma vína: čistota, ovocnost a intenzita
3. chuť vína: čistota, plnost, intenzita, harmonie a délka dochuti v závěru

Senzorické hodnocení je individuální, objektivní posouzení a zhodnocení degustovaného vzorku a jeho kvalita závisí na správném využití všech vjemových smyslů, praxi a zkušenosti hodnotitele. Co se týká bodového hodnocení, které používám – jedná se o nejběžnější způsob bodování mezi degustátory. Říká se mu stobodová stupnice a na základě jednotlivých složek při senzorickém hodnocení, jako je vzhled, vůně, chuť a celkový dojem, se přidělují jednotlivé body a jejich součet na konci je výsledné ohodnocení.

Tipy na víno z prodejen Lidl:

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12957″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“100″}}]]     [[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12958″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“103″}}]]    [[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“12961″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“102″}}]]

Komentáře