7 rad jak na šťavnaté kuřecí řízky (i bezlepkové)

Reklama

Na Štědrý večer se těšíte jistě nejen proto, že vás čekají dárky pod stromečkem, ale i výtečná slavnostní večeře. Každá rodina si sváteční menu připravuje podle sebe, ale všichni bez rozdílu si přejí, aby bylo vše naprosto perfektní. Záleží na mnoha detailech, dochucení pokrmu, a i na postupu při vaření. Vyvarujte se spáleným nebo tuhým řízkům a podívejte se na sedm rad od Drůbežářského závodu Klatovy. Zaručeně tak na vás bude už každý rok čekat zlatý, šťavnatý a křehký řízek, který potěší nejen vás, ale celou rodinu. 

 

  1. STROUHANKA

Chybu neuděláte, když si strouhanku připravíte doma. Pomocí mixéru, mlýnku nebo i klasického struhadla. Potom ji můžete ještě prosít od větších kousků, abyste dosáhli co nejjemnější konzistence. Pokud si strouhanku kupujete, dohlédněte na kvalitu a vybírejte od ověřených dodavatelů.

 

  1. OBALOVÁNÍ

Trojobal. Všichni to sice znají, ale i tohle známe trio (vajíčko, mouka, strouhanka) může být ještě lepší. Respektive záleží na kvalitě i těchto surovin. Jak opravdu dosáhnete křupavého a zlatavého obalu?

TIP: V hlubokém talíři vejce rozmíchejte a přidejte 1-2 lžíce piva, pepř a sůl. Pokud nemáte pivo, nařeďte vejce mlékem.

 

3.OLEJ – NA ČEM SMAŽIT

Může se to zdát jako malichernost, ale i olej má svůj podíl na výsledném chodu. Proto vždy vybírejte olej, které je doporučený na smažení či fritování. K tomu do pánve přidejte i kousek másla. A olej dle potřeby přidávejte, nenechte ho připalovat.

 

  1. DOBA SMAŽENÍ

Někdo smaží dlouho a pomalu a někdo zase na prudkém žáru a rychle. zkuste najít kompromis. Rozpalte si pánev na největším žáru, ale potom uberte, aby plamen (žár) byl na o trochu více než průměru.

  1. PO SMAŽENÍ

Už během smažení si rozehřejte troubu na 100 °C. Pokud máte na troubě program, který jídlo pouze ohřívá, zvolte ho. Čerstvě osmažené řízky dejte do uzavíratelného pekáče a vložte do trouby. Zachováte tak jejich čerstvost i teplotu. Díky teplé troubě budou řízky ještě křehčí.

 

  1. MASO

To nejdůležitější je samozřejmě maso a jeho původ. Proto vždy vybírejte maso, u kterého znáte jeho původ i kvalitu. Výsledkem vám pak budou jemné kuřecí řízky. Tuzemský Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí řízky prsní bez kosti, jsou naporcované, a tak s nimi nebudete mít větší práci při vánočních přípravách.

 

  1. ZDRAVĚJŠÍ VERZE

Jak si tuto oblíbenou nejen vánoční specialitu připravit zdravěji? Například klasickou hladkou mouku můžete nahradit za pohankovou. A strouhanku z bílého pečiva vyměňte za kukuřičnou. V kombinaci s pohankovou moukou a kukuřičnou strouhankou jsou řízky zcela bezlepkové. Aby byly řízky dietní, místo smažení je upečte dokřupava a dozlatova v troubě. Nejlépe na více stupňů a kratší dobu.

Komentáře