Hubnout lze i zdravě a chutně

Reklama

Začátek roku s sebou přináší nové výzvy a většina z nich se týká změn, které jsou nejčastěji spojené s postavou, cvičením nebo obecně s jídelníčkem. Důležité je si uvědomit, že tělu je potřeba dodávat při formování postavy nutričně vyvážená jídla a dopřát mu nejen dostatek pohybu, ale i odpočinku. Mezi klíčové suroviny při redukci váhy patří kuřecí maso. Obsahuje pouze minimum tuku a je bohaté na bílkoviny. Zároveň se velmi rychle připraví, je chutné a díky tomu je velmi oblíbené v jídelníčku právě při dietách. Vybrat hodnotné a chutné suroviny je velmi jednoduché, pokud se zaměříte na nabídku Drůbežářského závodu Klatovy. Jako druhý největší zpracovatel kuřecího masa v České republice nabízí výrobky a produkty, které získávají pro svou kvalitu řadu ocenění a zároveň již dlouhá léta přináší příznivcům kuřecího masa chutné, lehké a zdravé recepty.

Základ zdravého jídelníčku je pestrá a vyvážená strava. Pokud se někdo rozhodně pro dietnější stravu z jakéhokoliv důvodu, kuřecí maso je pro svůj vysoký obsah bílkovin a zdroj minerálních látek dobrou volbou. Je však důležité jídelníček obohatit i o další výživné potraviny a nezapomenout ani na zeleninu, ovoce, luštěniny a také na dostatečný pitný režim. Záleží samozřejmě i na samotné přípravě pokrmů. Místo smažení, je vhodné dušení či pečení, méně solit a využívat v kuchyni bylinky, které pokrmy chuťově obohatí. Drůbežářský závod Klatovy svými produkty dokazuje, že kvalita českých potravin je na špičkové úrovni a přináší jednoduché rychlé recepty pro dietnější, ale zároveň chutné a vyvážené obědy, které tělo nasytí a uspokojí i chuťové buňky.

 

Pod pojmem kuřecí maso si většina z vás představí kuřecí prsní řízky nebo kuřecí prsa, ale v kuchyni můžete připravit a vykouzlit lahodná jídla i s jinými produkty, jako jsou kuřecí čtvrtky, kuřecí stehna, kuřecí křídla nebo velmi oblíbené kuřecí mleté maso, které ocení především menší strávníci.

 

Vyzkoušejte tři osvědčené recepty Drůbežářského závodu Klatovy s kuřecím masem, které si ve vaší kuchyni jistě najdou své místo natrvalo.

1) Těstovinový salát s kuřecím masem

Příprava: 30 min

Počet porcí: 4

 

Ingredience:

200-250 g těstovin (penne, farfalle)

250 g kuřecích prsou od Drůbežářského závodu Klatovy

Olej

Červená paprika

Žlutá paprika

Cherry rajčata

Okurka

100 g bílého jogurtu

1 lžíce majonézy

1 lžíce jablečného octa

Bazalku

Sůl

Pepř

Postup:

1/ Těstoviny uvařte na skus, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

2/ Mezitím si nakrájejte kuřecí maso na menší kostky a na oleji ho orestujte dozlatova, až poté osolte. Maso nechte odpočinout na talíři či v misce.

3/ Zeleninu nakrájejte na kostičky a cherry rajčata stačí přepůlit. A nechte stranou v misce.

4/ Připravte na zálivku jogurt, majonézu a ocet. V malé misce vše smíchejte dohromady a dochuťte natrhanou bazalkou, solí a pepře.

5/ Vše důkladně promíchejte a můžete podávat.

Tip: Chuť salátu vynikne, pokud je správně vychlazený.

 

 

 

2) Kuřecí kousky s bulgurem a zeleninou

Příprava: 30 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

100 g bulguru

200 g kuřecích prsou od Drůbežářského závodu Klatovy

1 menší cibule

1 balení Kuřecí prsní šunky zauzené nejvyšší jakosti od Drůbežářského závodu Klatovy

100 g mraženého hrášku nebo kukuřice

100 g žampionů

100 g mrkve

Sůl

Pepř

Kurkuma

Chilli

Česnek

 

Postup:

1/ Připravte si bulgur dle vašich zvyklostí. Můžete ho vařit na mírném ohni zhruba 12 – 15 minut, zalít horkou vodou nebo vývarem a pod pokličkou 20 – 25 minut ho nechat dojít a nebo ho zalít studenou vodou a nechat hodinu nabobtnat.

2/ Zatímco se bude bulgur připravovat tak si oloupejte žampiony, zbavte je nožiček a pokrájejte je na tenčí plátky.

3/ Cibuli, šunku a maso nakrájejte na malé kostičky

4/ Mrkev očistěte a pokrájejte na tenké nudličky.

5/ V pánvi na oleji orestujte nejdříve cibuli a poté přidejte šunku a kuřecí maso. Po zatáhnutí masa přidejte žampiony, kukuřici nebo hrášek a mrkev.

6/ Vše dohromady krátce orestujte, přidejte 200 ml vody, koření a duste.

7/ Po odpaření vody vznikne ve směsi lahodný sos.

8/ Směs smíchejte s hotovým bulgurem.

 

3) Grilované kuřecí placičky se zeleninou

Příprava: 30 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

500 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy

1 cibuli

3 stroužky česneku

Petrželka

Sůl

Pepř

Červená paprika (sladká)

 

Zelenina na grilování:

1 cuketa

1 červená paprika

1 žlutá paprika

1 červená cibule

Žampiony

Cherry rajčata

Na dip:

Zakysaná smetana

Sůl

Dijonská hořčice

Bylinky dle chuti (Bazalka, Oregano)

Postup:

1/ Připravte si kontaktní gril či grilovací pánev.

2/ Nakrájejte si cibuli, prolisujte stroužky česneku a nasekejte si petrželku.

3/ Poté smíchejte všechny nakrájené ingredience s mletým masem.

4/ Vytvořte ze směsi menší placky a dejte je na chvíli uležet stranou.

5/ Připravte si zeleninu. Očistěte a pokrájejte ji na vetší kousky.

6/ Plech vyložte pečícím papírem a zeleninu na něj rovnoměrně rozprostřete, zakapejte olivovým olejem, osolte a vložte do trouby.

7/ Než se zelenina opeče a změkne, připravte dip. Smíchejte všechny ingredience a uložte připravený dip do lednice.

8/ Na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi opečte připravené placičky z každé strany přibližně 3 minuty.

9/ Servírujte s grilovanou zeleninou a dipem.

Věděli jste že:

  • Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty.
  • Kuřecí mleté maso je skvělým zdrojem vitamínu, především vitamínu B6, který je nezbytný pro vstřebávání látek a celkový chod metabolismu.
  • Pravidelná konzumace kuřecího mletého masa dodává tělu niacin, který má protirakovinné účinky. Díky obsaženému fosforu má příznivé účinky i na kvalitu zubů a kostí.
  • Kuřecí maso obohacuje tělo o bílkoviny a aminokyseliny, díky kterým se lépe regeneruje a narůstá svalová tkáň.
  • Je vhodné při všech dietních režimech a má blahodárné účinky na tělesnou hmotnost a funkci některých orgánů.

 

Komentáře