Léto ve skleničce: Zavařování s IRBISEM

Reklama

Zavařování rozhodně není zapomenutou záležitostí. Je to lehčí, než si možná myslíte. Můžete si u toho odpočinout od všedních starostí a pokud se do zavařování pustíte s kamarádkou, určitě se nudit nebudete.

Mohlo by se zdát, že v dnešní době, kdy jsou regály v obchodech plné všeho, po čem chuťové buňky touží, je zavařování tak trochu přežitek. Věřte ale, že se nic nevyrovná vlastní domácí výrobě. Jakmile otevřete svoji marmeládu, nejenže si na ní pochutnáte, ale také si vzpomenete na léto, ucítíte sluneční paprsky a možná si i zavzpomínáte na nějaký ten zážitek. Tradiční recepty na marmelády a další zavařené pochutiny se navíc dědí po celé generace a byla by škoda na ně zapomenout.

Zavařené léto

Právě teď je čas vyrazit na drobné ovoce. Jahody, třešně, rybíz, maliny nebo borůvky, nám přijdou v zimě k chuti, stejně jako jablka nebo meruňky a broskve, z nichž můžete udělat kompot nebo si je rozvařit jako náplň do koláčů a na kaše. Teď je navíc čas i na zavařování zeleniny, fazolek, okurek, rajčat a paprik. A kdo si troufne na zelí, ten určitě dojde velké slávy u svých strávníků.

 

Jak zavařovat

Tradičně se zavařovalo v hrnci, ať už v tom, ve kterém se běžně vaří nebo ve speciální zavařovacím hrnci s instalovaným teploměrem. Možností je ale více, a tak si každý může vybrat svou vlastní cestu.

 

Hrnec: Do velkého hrnce nalijte vodu a ohřejete na 80 stupňů. Vody by mělo být tolik, aby sklenicím dosahovala zhruba do dvou třetin. Zavařujete asi 20 minut.

 

Trouba: Zavařovat se dá také v troubě. Je k tomu zapotřebí vysoký plech nebo pekáček, do kterého nalijte vodu tak, aby dosahovala asi 2 centimetrů nad dno. Vyskládejte sklenice tak, aby se nedotýkaly a šup s tím do trouby předehřáté na 120 °C. Pak snižte teplotu na 90 °C a nechte asi půl hodiny. Tvrdší ovoce a zelenina, budou potřebovat delší čas, který by ale neměl překročit 1 hodinu. Vodu dolévejte, aby se neodpařila.

 

Myčka: Zavařovat se dá také v myčce. Zní to sice podivně, ale je to jednoduché a celkem bez práce. Sklenice naskládejte do spodní části myčky, nastavte program na 70 °C a teď už jen stačí zapnout a čekat až program doběhne.

 

Ať už si vyberete ten či onen způsob zavařování, ihned po dokončení sklenice ještě horké vyjměte a postavte na suchou utěrku, aby vychladly a vakuově se tak uzavřely.

 

Jde to bez cukru

Moderní marmelády, kompoty ani nakládaná zelenina, nemusejí být vůbec plné cukrů. Použít se místo něj dají alternativní sladidla, která poskytnou stejnou službu, neovlivní chuť, na kterou jste zvyklí, ale nezvyšují dramaticky energetickou hodnotu jídel. Jedním ze zajímavých alternativních sladidel, které v poslední době stoupá v oblibě, je stévie, jež se získává z listů rostliny Stévie. Mezi výhody tohoto sladidla patří mimo jiné to, že je stabilní i při vysokých teplotách, a proto je vhodné k pečení a k zavařování. Jedna lžička sladidla ze stévie sladí jako 4 lžičky cukru, ale je o 82 % méně kalorické.

 

Pro začátečníky i pro všechny milovníky ovocných džemů, máme tip na jednoduchý recept.

 

Meruňkový džem

  • 1 kg vyzrálých meruněk
  • 100 g Irbis se sladidly z rostliny stévie
  • 150 ml vody

 

Postup: Meruňky omyjte a vypeckujte. Takto upravené ovoce vložte do hrnce, který není náchylný k připalování. Přisypte sladidlo Irbis Stévie a zalijte vodou. Vše na mírném ohni za občasného promíchání povařte cca 15–25 minut (až se směs rozvaří). Hotový ještě horký džem nalijte do zavařovacích sklenic, zavřete a sterilujte asi 20 minut.

Irbis Stévie sypká směs

Cena: 250 g /100 Kč

 

 

Sladidla Irbis koupíte v lékárnách nebo na e-shopu s doplňky stravy od VITARu www.nasevitaminy.cz.

Komentáře