Na vinici sv. Kláry v těchto dnech začíná řez vinné révy

Reklama

Trojská botanická zahrada sice zůstává i nadále pro veřejnost uzavřená, život v ní ale plyne dál. Nyní na začátku roku nastal čas zimních prací na vinici sv. Kláry. Od posledního týdne v lednu zhruba do poloviny března čeká na vinohradníky řez 16 500 keřů rostoucích na 3,5 ha památkově chráněného vinohradu rozkládajícího se na strmém svahu nad trojským zámkem. Pro kvalitu budoucí úrody hroznů je to jedna z nejdůležitějších operací. Vína, která vznikají ve zdejším moderním vinném sklepě, se těší stále větší oblibě a každoročně získávají uznání od odborné veřejnosti i řadu ocenění. Zájemci si je mohou zakoupit ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry, které je i v současnosti otevřené každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin na adrese Trojská 148/186.

Jedna z nejstarších pražských vinic náleží od roku 1995 trvale do správy Botanické zahrady hl. m. Prahy. Díky nádhernému panoramatickému výhledu i jedinečné atmosféře patří k nejatraktivnějším a nejnavštěvovanějším expozicím celé zahrady. V roce 2003 se sem vrátila i tradice výroby vína. „Naši zaměstnanci na vinici sv. Kláry každoročně ručně sklidí okolo 20 000 kg hroznů, z nichž v místním sklepě následně vznikne okolo 20 000 lahví vína o objemu půl litru. V těchto dnech zahajujeme zimní řez vinné révy, který zásadním způsobem ovlivňuje budoucí kvalitu hroznů a potažmo i vína. Během zhruba měsíce a půl musí zaměstnanci ručně ošetřit více než 16 tisíc keřů v produkční i expoziční části vinohradu,uvedl Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Jedna z nejoblíbenějších prací vinohradníka – zimní řez révy vinné

 

Zimním řezem se prostorově reguluje většinou velmi bujný růst této liánovité rostliny. Porost má díky tomu v následujícím roce optimální počet letorostů, je vzdušný, a tím je i méně napadán houbovými chorobami. V neposlední řadě se snižuje počet hroznů na keři, čímž se zvýší jejich velikost, kvalita, lépe vyzrávají a v důsledku toho vznikne i kvalitnější víno. Vlastní letorosty jsou mohutnější oproti neořezané révě, lépe vyzrávají a jsou odolnější i vůči hlubším mrazům. Na vinici sv. Kláry začínají zimní práce koncem ledna, kdy na řez čeká 16 500 keřů révy vinné. „V produkčním vinohradu používáme tři typy řezu. Vždy záleží na tom, o jakou odrůdu se jedná. Většina vinohradu je řezána na vertikální Guyotův řez, kdy sezapěstuje padesáticentimetrový kmínek, ze kterého roste šesti- až devítioký tažeň, a ten je vyvázán k tyči. Modrý Portugal je veden na klasickou hlavu. Poslední typ řezu je ‚zvýšená hlava‘. Při něm se zapěstuje padesáticentimetrový kmínek. Tento typ řezu se používá hlavně pro Rulandské modré, kdy se při řezu sníží počet plodonosných oček a následně množství hroznů a díky větší listové ploše dochází k jejich lepšímu vyzrávání,uvedla Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry. Zimní řez končí v polovině března.

 

Vína oceněná v roce 2020…

Rulandské modré 2016

zlatá medaile – Promenáda červených vín 2020

zlatá medaile – Vinařské Litoměřice 2020

zlatá medaile – Král vín 2020

Rulandské modré 2018

zlatá medaile – Promenáda červených vín 2020

Rulandské modré 2014

zlatá medaile – Vinex 2020

Rulandské modré 2015

zlatá medaile – Vinex 2020

zlatá medaile – Král vín 2020

Rulandské modré 2017

zlatá medaile – Vinařské Litoměřice 2020

 

Vína z vinice sv. Kláry sklízí uznání a ocenění na vinařských soutěžích

K těm nejdůležitějším a nejúspěšnějším patří na vinici sv. Kláry tradiční francouzská odrůda Rulandské modré, které se na prosluněném svahu poblíž řeky Vltavy výborně daří. Vína vyrobená z této odrůdy jsou tradičně úspěšná na vinařských soutěžích, kde získávají zlaté medaile. Toto víno během své návštěvy ochutnal i známý francouzský herec a vinař Pierre Richard a jeho kvalitou byl příjemně překvapen.

Ochutnejte vína z vinice sv. Kláry

Ideálním doplňkem vašich večerů ve dvou jsou vína z vinice sv. Kláry. Z odrůdy Rulandské modré vznikají opravdu špičková, lahodná, a to jak ve formě červeného vína, tak ve variantě rosé. Vybírat
ale můžete i ze široké škály dalších odrůdových vín či cuvée. Lahve zakoupíte každý všední den od 15.00 do 19.00 hodin ve výdejním okénku Vinotéky sv. Kláry na adrese Trojská 148/186. Pro větší objednávky a jiné zboží vinotéku kontaktujte předem
na vinoteka@botanicka.cz.

AKTUÁLNĚ ZE SKLENÍKU FATA MORGANA

 

Spící kráska se probouzí

Polopouštní expozici skleníku Fata Morgana opět po roce zkrášlí něžné květy orchideje Schomburgkia superbiens (dříve řazená do blízce příbuzného rodu Laelia). V přírodě byste ji mohli potkat v horských lesích jižního Mexika, Guatemaly, Hondurasu a Nikaragu v nadmořské výšce 800–2000 metrů. Spatřit ji můžete na stromech i na skalách, kde dokáže vytvořit husté porosty. Její květenství nese nápadně dlouhý květní stvol o délce 1–1,5 metru. Ladné růžové květy této opravdové tropické krásky navíc výrazně voní.

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované v roce 2021

Online cyklus odborných přednášek s botanickou tematikou

Celý rok 2021 nese motto Jedovaté rostliny. Témata přednášek jsou tedy zaměřená na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet budou odborníci nejen z naší zahrady, ale i z dalších organizací.

  • Vysílat budeme přes platformu Teams. Pokud to situace dovolí, bude možnost přijít na přednášku i do zahrady.
  • Vstupenky si lze zakoupit nejpozději v den konání přednášky do 12 hodin na www.botanicka.cz.

Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte naši zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou akci a jednorázový vstup do venkovních expozic

  1. 2. 2021

Zahrada Korakuen v Tokiu

Miroslav Horský

Krása japonských zahrad zanechává v člověku dlouhotrvající pocity. Přijměte naše pozvání do zahrady Korakuen, která svým půvabem a krásou jakoby ani nepatřila do centra Tokia. Její historie sahá až do 17. století a i dnes je stále místem klidu a odpočink s platností 30 dní od chvíle, kdy opět otevřeme. Až to nastane, budeme vás informovat.

  1. 2. 2021
    Fytodermatididy aneb rostlinné dráždění
    PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D.

Rostliny na nás působí všemi smysly. Někdy ale i tak, jak nechceme. Jaký vliv mají některé látky rostlin na naši pokožku? Co způsobuje alergie a zvláštní reakce? Zkrátka, jak se rostliny brání vnějším útokům člověka? Mechanické či chemické podráždění, kontaktní či fototoxické dermatitidy nám představí Jana Karlíčková z Katedry farmaceutické botaniky Farmaceutické fakulty Karlovy Univerzity.

  1. 2. 2021
    Historie a fantazie travičství
    PharmDr. Dagmar Jankovská, Ph.D.

Jedovaté rostliny jsou nedílnou součástí přírody, obklopují člověka od nepaměti. Nejdříve se je naučil poznávat, později i využívat pro své potřeby. Jedovaté látky si rostliny zřejmě vytváří proto, aby se dokázaly přizpůsobit ne vždy příznivým životním podmínkám nebo aby se ubránily před predátory. Časem se prokázalo, že tyto speciální látky, ve správné dávce mohou i léčit. Některé z nich našly uplatnění v medicíně, některé se staly předlohou pro vývoj účinných látek pro léčbu celé řady onemocnění.

V tomto příspěvku se budeme věnovat těm jedovatým rostlinám, se kterými se můžete potkat od jara do podzimu při toulkách lesem, na loukách nebo je dokonce pěstujete ve své zahrádce a jejichž obsahové látky nebo látky od nich odvozené se používají v léčbě celé řady onemocnění. Dozvíte se, k čemu potřebovala Kleopatra rulík zlomocný, čím se léčí „nemoc králů“ apod.

  1. 2. 2021
    Rostliny v bitevní vřavě – šípové jedy a jiné
    PharmDr. Jan Martin, Ph.D.

Zákeřné jedovaté šipky vystřelené neznámo odkud nebo dýky s ostřím potřeným látkou způsobující okamžitou smrt stály v minulosti u důležitých milníků naší společnosti. Jaké rostliny se používaly v boji na nepřítele? A jakými se naopak léčila válečná zranění? O tom všem nám poví Jan Martin z České fototerapeutické akademie.

  1. 3. 2021
    Jak orchideje lákají opylovače

RNDr. Jan Ponert

Orchideje jsou počtem druhů nejvetší čeledí rostlin, která roste na všech kontinentech kromě Antarktidy. Známé jsou především díky jedinečné stavbě svých květů. Květy jsou u drtivé většiny orchidejí určeny k tomu, aby přilákaly určité opylovače a přiměly je k přenesení pylu na jinou rostlinu. Některé druhy za to dávají opylovačům odměnu, například nektar. Mnohé druhy ale žádnou odměnu nemají a opylovače oklamávají. V přednášce si nejprve ukážeme, proč orchideje, narozdíl od jiných rostlin, vytváří své komplikované květy. Poté si na příkladech různých druhů z celého světa ukážeme vybrané způsoby, jak opylovače přilákat a přimět k tomu, co orchidej potřebuje.

  1. 3. 2021
    Vybrané druhy dřevin Appalačského pohoří
    Tomáš Vencálek

V říjnu roku 2019 uspořádala Botanická zahrada Praha expedici do východní části Spojených států Amerických, do Apalačského pohoří. Během úžasné cesty od jihu až po nejsevernější část v Marylandu procestovali naši botanici tyto hory křížem krážem od nejnižších poloh až po vrcholky hor. Během přednášky vám kurátor dřevin mírného pásma Tomáš Vencálek představí stromy, které možná známe i z českých parků. V Apalačském pohoří je najdeme v jejich původním prostředí plané a určitě ne v nám známých kultivarech. No, nechte se překvapit.

  1. 3. 2021
    Jedovaté rostliny ve sbírkách trojské botanické zahrady

Klára Lorencová, Jarmila Skružná

Všichni známe příběhy otrávených šipek, odvarů z bolehlavu či durmanu nebo pokrmů ze špatně připravených fazolí. Možná máte na zahradě nebo v bytě jednu jedovatou rostlinu vedle druhé a ani o tom nevíte. Naše přednáška uvádí celoroční téma jedovatých rostlin v naší přírodě i zahradě. Pojďte s námi prozkoumat tajemství nebezpečných rostlin.

Podrobnosti k akcím: https://www.botanicka.cz/clanky/akce/cyklus-prednasek-leden

Pokud to situace dovolí a botanická zahrada bude opět otevřena, budou se přednášky konat i prezenčně v bistru Botanická na talíři.

Další plánované akce v roce 2021

  • Výstava orchidejí: 4. – 18. 4. 2021 nový termín!!!
  • Motýli: 30. 4. – 13. 6. 2021
  • Výstava sukulentů: 6. – 11. 7. 2021

Změna programu vyhrazena

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook a Instagram)

Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz

 

 

Komentáře