Není čas na „vyvařování“? Zkuste snadné, levné a rychlé recepty!

Jsou dny, kdy na vaření není moc času, a tak vymýšlíme, čím bychom se odbyli. To je ovšem škoda, když si uvědomíme, kolik rychlých a snadných receptů můžeme využít. Když zohledníme i to, jak jsou levné, byl by nesmysl zůstat při obědě o rohlíku s máslem. Podívejme se na několik opravdu rychlých a snadných receptů, které vás mohou inspirovat ke spoustě dalším.

Rychlé české rizoto

Česká podoba rizota snese v podstatě všechno, co do něj dáme. Zatímco italské risotto je svázáno pravidly, v tom českém se s nimi trápit nemusíme. Uvařit rýži je snadné a rychlé, stačí jen v rychlosti na másle nebo na oleji osmahnout hrníček rýže a zalít vodou, osolit a nechat cirka deset minut provařit. Nejrychleji je uvařená rýže basmati, která sice patří k nejdražším, ale lze ji často v Kaufland letáku „vychytat“ ve slevách, díky kterým se vyrovná cenám ostatních typů dlouhozrnné rýže.

Během toho, co se rýže vaří, jen v rychlosti nakrájíme třeba vepřové maso ve vlastní šťávě nebo tofu, šmakouna, klidně třeba i jen šunku. Přidáme mraženou či nakládanou zeleninu, můžeme kukuřici, žampiony – zkrátka samé věci, co jsou předem připravené a konzervované. Ingredience lze osmahnout na cibulce, když máme více času, ale stačí je jen přimíchat do rýže a nechat prohřát. Za 15 minut máte hotovo.

Zapečená kolínka

Malá kolínka jsou pro rychlé obědy také jako stvořená, když se nechcete odbývat jen polévkami do hrnečku nebo pečivem. Vodu na ně rychle ohřejete v rychlovarné konvici, spaříte, povaříte a do pěti minut můžete slít. Mezitím na pánvi osmahnete vejce nebo sýr a zeleninu, pak kolínka přidáte, promícháte, dochutíte pepřem, a je opět hotovo – a to dokonce do 10 minut.

Sladké kaše

Kdo má na oběd sladký zub, může sáhnout po rychle hotových kaších. Krupicová, ovesná či pohanková zabere jen několik málo minut přípravy. A nezapomeňte, že do mléka je vždy nutné použít špetičku soli a také obilniny vmíchávat do mléka ještě studeného, za stálého míchání přivést kaši k varu. Není nutné vařit déle než tři minuty. Mlékem (vodou) lze kaši snadno kdykoliv doředit. Zahuštění už tak snadné není. Kaše bude na talíři během 6 – 8 minut.

Kuřecí nudličky na tisíc způsobů

Když máte čas osmahnout kuřecí nudličky, což je záležitost cirka pěti minut, stačí k nim přidat koření podle chuti, zaprášit trochou škrobu a zalít vodou, což udělá omáčku k jakékoliv příloze. Třeba i ke chlebu, který je coby součást oběda jednou za čas zcela v pořádku. A jaké koření se vůbec hodí ke kuřeti? V podstatě jakékoliv. Ale ověřené tipy můžete najít v článku na Vareni.cz. Hotovo můžete mít do 15 minut.

Luštěniny?

Luštěniny se vaří poměrně dlouho, a tak si je v rychlém jídelníčku představuje jen málokdo. Nicméně se dají koupit předvařené nebo konzervované, což jejich použití v mnohém zjednodušuje. Také můžeme uvařit více luštěnin najednou a rozdělit je na více obědů, skladovat je v lednici v nulové zóně. Přimícháme je k připravenému pokrmu – skvěle se hodí právě například do rizota. Nebo k nim jen přimícháme zeleninu a dochutíme je a oběd je hotov. Podle zvoleného způsobu práce s luštěninami můžete mít uvařeno i za 5 minut.

Palačinky nebo omelety

Královnami rychlých obědů jsou jistě palačinky slané a sladké nebo omelety, případně lívance. Receptů na ně jsou spousty, u vaječných omelet navíc stačí jen rozmíchat vejce se solí a pepřem. Palačinky by vždy měly být mírně osoleny, i když je připravujeme na sladko, s marmeládou, lískooříškovým krémem či s tvarohem.

Promícháme (nejlépe v shakeru) mouku s mlékem a vejcem, nalijeme na pánev, a je téměř hotovo. Víte, že palačinky se dají udělat i rýžové mouky? Podívejte se, jak se palačinky jedí jinde ve světě, třeba tu najdete novou inspiraci! Palačinky pro jednu osobu nezaberou ani 7 minut. Čas se natahuje počtem připravovaných placek.

Komentáře