Quinoa – matka zrn, vládne vyváženému jídelníčku

Reklama

Přestože se využívá stejně jako mnohé obiloviny, mezi pravé obiloviny nepatří. Quinoa, ať už černá, červená nebo bílá, náleží do skupiny pseudoobilovin. Je to stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 lety byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinoa“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“.

Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální lehce stravitelnou potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což může pomáhat lidem s trávicími problémy. Podporuje regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.

„Quinoa zasytí a energie z ní získaná působí stále a postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Quinoa je ideální součástí vyváženého stravování a doporučujeme její pravidelné zařazení do jídelníčku. Četnost zařazení této přílohy se může v závislosti na specializaci stravovacího režimu lišit. U veganů a vegetariánů doporučujeme zařazení častěji, 2-3x týdně, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin. Obecně doporučujeme zařazení jako „neutrální potravina“, 1-2x týdně, minimálně ji doporučujeme zařadit 1x za 3 týdny,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Existuje mnoho různých druhů quinoy, nejznámější jsou tři – bílá, červená a černá. Liší se především barvou, aroma a chutí, výživová hodnota je podobná. Je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Díky pozvolnému vstřebávání je vhodným zdrojem komplexních sacharidů pro diabetiky. U nás běžně najdete její bílou a červenou variantu.

Quinoa bílá je nejběžnější a světle pískovou barvu a jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýži, ale je mnohem zdravější.

MENU GOLD Quinoa bílá, 250 g, dop. cena 51,90 Kč

 

Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. I po uvaření drží tvar malé kuličky.

MENU GOLD Quinoa červená, 250 g, dop. cena 99 Kč

 

Jemná neutrální chuť se doplňuje s jinými potravinami a lze ji kombinovat s různými přílohami, saláty, masem, rybami, je vhodná do kaší i dezertů.

Příprava je rychlá a jednoduchá (podobně jako u rýže nebo kuskusu). Po uvaření 3x zvětší svůj objem. Při vaření použijeme na 1 šálek suché quinoy 2 šálky vody a do 15 – 20 minut máme hotovo. Před vařením doporučujeme quinou přelít vroucí vodou (odstraníme tak případnou hořkost a zajistíme lahodnou chuť).

 

Recept MENU GOLD

Zeleninový salát s quinoou

4 porce

60 g quinoy bílé Menu gold

60 g quinoy červené Menu gold

250 g směsi listových salátů

60 g mrkve

60 g cibulky

60 g řapíkatého celeru

60 g červené papriky

1 citron

olivový olej

sůl, pepř

cukr podle chuti

 

 

Postup:

Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.

 

Více tipů a receptů najdete na www.menugold.cz

Komentáře