Recept: Velikonoční menu jinak ! Vyzkoušejte plněná vejce podle polského receptu

Velikonoční veselí u našich sousedů se dost podobá českým tradicím. Typickým zvykem poláků je šlehání dívek, ovšem místo pomlázky se používají ozdobené větvičky z břízy nebo jiného stromu.

Specialitou je potom polévání svobodných dívek vodou, které se díky tomu prý do roka vdají. Chlapcům to mohou oplatit hned druhý den. Alkohol, který byl dříve během půstu zakázán, je už povolený. Pije se především vodka. Mezi velikonoční speciality patří koláč, tzv. “mazurek“, plněný různými náplněmi nebo křenová polévka. Hodování se neobejde bez stolů bohatě obložených nejrůznějšími dobrůtkami, jako jsou plněná vejce, která jsou chutná a snadná na přípravu. Vybrat si můžete jak studenou, tak smaženou úpravu. Tady je recept:

Plněná vejce

  • 6 větších natvrdo uvařených vajec
  • 8 plátků šunky
  • 4 čajové lžičky sýra (typu žervé nebo lučina)
  • 4 čajové lžičky zakysané smetany
  • 2 lžičky hořčice
  • Sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lžičky nakrájeného petržele
  • Volitelné: 1 hrnek strouhanky a máslo na smažení
  1. Rozkrojte vajíčka, vyloupněte žloutky a dobře je promíchejte se všemi ingrediencemi.
  2. Směsí bohatě naplňte bílky a povrch upravte podle vkusu. Vajíčka můžete ještě dozdobit kousky zeleniny nebo bylinek. Vyzkoušet můžete i verzi, kde se naplněná vejce posypou strouhankou, polijí rozehřátým máslem a pečou v troubě na gril, dokud strouhanka nezezlátne. Tento pokrm využijete jako předkrm nebo součást velikonočního rautu.

Komentáře