Recept: Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte jehněčí stehýnko po francouzsku

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Máme tip na upečené jehněčí stehýnko po francouzsku.

Na Velikonoce se schází celá rodina u bohatě prostřené tabule, nejen v Čechách. Děti se těší především na zábavnou hru, při které mají za úkol najít co nejvíce čokoládových vajíček a dalších dobrot. Francouzské menu je ve znamení pokrmů z vajec a mladého masa. Jehněčí stehýnko pečené do růžova patří k vyhlášeným francouzským specialitám a jeho příprava je až neuvěřitelně snadná. Potřebujete pouze 5 základních ingrediencí a 15 minut na přípravu. Čas, který ušetříte, můžete věnovat ostatním chodům nebo třeba malování vajíček. K jehněčímu bývá nejtradičnější volbou červené víno, ale nevšedního propojení chutí dosáhnete i s růžovým šampaňským, které se hodí i pro tmavá masa v jemných úpravách.

Pečené jehněčí stehýnko

  • 1 jehněčí kýta s kostí
  • 2 stoužky česneku (nebo podle chuti)
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • Volitelné: 1 snítek čerstvého rozmarýnu nebo sušené provensálské bylinky (tymián, bazalka, oregano, estragon nebo levandule)
  1. Vyjměte jehněčí z ledničky asi 2 hodiny před přípravou, aby nebylo příliš studené. Omyjte jej pod studenou vodou a dobře osušte papírovými ubrousky (odsátím přebytečné vlhkosti si pojistíte křupavý povrch). Odstraňte bílou tuhou kůži – stačí udělat malý řez, chytit a táhnout.
  2. Nakrájejte česnek na malé „hranolky“ a pomocí dlouhého ostrého nože udělejte v hlubokých částech masa řezy. Zaplňte je česnekem, případně můžete přidat i lístky rozmarýnu. Tomuto postupu se říká „piquer la viande à l’ail“ (doslova prorazit maso česnekem).
  3. Vložte jehněčí stehno do velké zapékací nádoby, přidejte trochu olivového oleje (ne příliš, jehněčí už má spoustu vlastního tuku), velkoryse opepřete a případně posypejte bylinkami. S olejem se koření přilepí k masu a vytvoří jakousi kůrku. Všechny tyto kroky můžete učinit den předtím, ale ujistěte se, že berete jehněčí stehno z lednice 2 hodiny před vložením do trouby. Předehřejte troubu na 240 °C a těsně před vložením do trouby maso osolte. Při takto vysoké teplotě pečte maso 20 minut, aby se udělala na povrchu křupavá kůrka. Poté snižte teplotu na 200 °C a pečte dál ještě 12–15 minut, pokud má být středně propečené a 18 minut, má-li být dopečené úplně. Čas pečení závisí i na velikosti kýty. V průběhu můžete maso jednou obrátit. Po vyndání z trouby přemístěte pečínku do jiné nádoby a přikryjte ji fólií (alobalem) a nechte ji odpočívat 10 minut, abyste udrželi maso šťavnaté. Pokud zjistíte, že je maso u kosti nedopečené, vraťte ho ještě na chvilku do trouby.
  4. Ze šťávy, která zůstala v pekáčku, můžete mezitím ještě připravit chutnou omáčku. Pokud to nádoba umožňuje, dejte ji na mírný oheň, přidejte větší sklenici kuřecího vývaru nebo vody. Promíchejte důkladně s krustou, která po pečení vznikla v pekáčku, abyste se nepřipravili o všechny chutě. Omáčku nechte na plamenu trochu zredukovat, aby se zahustila a případně ještě dochuťte kořením. Vhodnou přílohou jsou třeba dušené fazolky nebo gratinované brambory.

 

Komentáře