Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Milovníky sladkého (a snad i všechny koledníky) pak jistě potěší jemné jidáše s citronovou kůrou, které kombinují tradiční chuť s výraznými citrusovými tóny.
Jemné jidáše s citronovou kůrou
Doba přípravy: 2 hodiny / 32 ks
Ingredience:
- 27 g droždí
- 93 g cukru krupice
- 590 g hladké mouky BILLA
- 300 ml vlažné smetany na vaření Clever
- 7 g soli
- kůra ze tří citronů BILLA BIO
- 2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 70 g másla BILLA
- 3 žloutky, pokojové teploty
- 70 g medu BILLA
Na potření a posypání:
- 1 vejce
- 1 lžička drceného máku
Postup:
Nejdříve si připravte kvásek. Odměřené droždí zasypte lžící cukru a dobře rozmíchejte. Poté přidejte lžíci mouky, odlijte 100 ml vlažné smetany a nechte vše společně vzejít. Do větší mísy nasypte zbytek mouky a cukru, sůl, kůru z citronů, muškátový oříšek a vše dobře promíchejte. Nastrouhejte máslo a přidejte do suché směsi. Zapněte robota na druhý stupeň rychlosti a postupně přidávejte žloutky, zbylou smetanu, med a vzešlý kvásek. Hněťte asi 8 minut, dokud není těsto krásně hladké a pružné. Hotové pak nechte asi hodinu kynout do dvojnásobného objemu. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C. Nakynuté těsto rozdělte na 30g kousky a všechny stočte do uzlíků dle libosti. Potřete je vejcem smíchaným s trochou vody, posypte mákem a ještě nechte chvíli dokynout na plechu. Pečte 10 minut dozlatova.