Co by to bylo za Velikonoce bez mazance, králíka, nádivky či drobných sladkostí? Pokud byste však i vy chtěli tradiční kuchyň trochu odlehčit, připravili jsme pro vás originální recept na vegetariánskou nádivku z těch nejkvalitnějších surovin, po které se jen zapráší.
Velikonoční vegetariánská nádivka
Doba přípravy: 75 minut / 4 porce
Ingredience:
- 250 g brokolice
- 125 g květáku
- 125 g chřestu
- 3 vejce
- 100 g polohrubé mouky
- 1 sáček kypřicího prášku
- 1 lžička muškátového oříšku
- 1 lžička soli
- 60 ml 12% smetany
- 4 stroužky česneku
- 150 g strouhaného sýra Emmentaler
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Předehřejte troubu na 180 °C. Očištěnou brokolici a květák nakrájejte na kousky a nechte asi 3 minuty povařit ve slané vodě. Poté prudce zchlaďte a nechte okapat. Totéž udělejte s chřestem (nezapomeňte ho zbavit tužších konců). Z vajec oddělte bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, muškátovým oříškem, solí a poté promíchejte s připravenou zeleninou. Žloutky smíchejte se smetanou a prolisovaným česnekem a přilijte k ostatním ingrediencím. Přidejte sýr a dobře promíchejte. Směs přendejte do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Poté ji pokryjte vyšlehaným sněhem a znovu posypte sýrem. Pečte cca 50 minut.