Oranžové víno dobývá trh! Vše, co potřebujete vědět o jednom z nejtrendovějších vín současnosti

Reklama

Oranžové víno, nazývané také „jantarové víno“ nebo „bílé víno kvašené na slupkách“ se v posledních letech stává stále populárnějším. Přes jeho současnou trendovost je kolem oranžového vína stále spousta záhad. Co to je? Jak se to tu vzalo? Je to nějaký koktejl z vína? Jak to vlastně chutná?

Zde je vše, co potřebujete vědět.

Co je oranžové víno?

Nejprve si úvodem řekneme o tom, jak se různé druhy vín vyrábí.

Červená vína se vyrábí kvašením šťávy z červených hroznů se slupkou. Ta dává vínu jeho sytou červenou barvu. Bílá vína se vyrábí ze šťávy z bílých hroznů. Avšak při výrobě bílých vín se před kvašením oddělí slupky hroznů od šťávy.

Dále tu máme růžové víno. Rosé se vyrábí z červených hroznů, přičemž slupky jsou před fermentací odfiltrovány.

A konečně oranžová vína. Ta lze považovat za opak růžového vína. Vyrábí se ze stejných hroznů jako bílá vína, ale slupky jsou při kvašení ve šťávě ponechány. Jinými slovy: oranžové víno je bílé víno vyrobené technikou jako červené víno.

Slupky pak dávají oranžovému vínu jeho stejnojmennou barvu. Sytost oranžové barvy závisí na tom, o jakou odrůdu vína se jedná a jak dlouho se nechají slupky se šťávou kvasit. Můžete vidět oranžová vína, která se barvou blíží bílým vínům, ale také oranžová vína, která mají výraznou barvu připomínající jantar nebo měď.

 

Proč je nyní oranžové víno tak trendy?

Důvodů najdeme určitě více, ale jedním z hlavních bude patrně současná obliba bio a naturálních potravin. Ačkoli milovníci vína v našich zeměpisných šířkách naskakují na tento trend teprve nyní, oranžové víno se vyrábí již více jak 8 tisíc let. Svědčí o tom archeologické nálezy z území dnešní Gruzie. Zde se oranžová vína vyrábí starodávnou metodou v hliněných nádobách zvaných Kvevri. Gruzie je tak oficiálně označována jako kolébka vína.

Jak chutná oranžové víno?

Someliéři popisují chuťový profil oranžového vína jako oříškový a podobný zelenému čaji, někdy s aroma tak výrazným, že by se dalo přirovnat k brandy. Oranžová vína mají mnohem výraznější barvu, vůni i chuť než bílá vína. Slupky hroznů nesou spoustu aromatických látek a chutí, které se při konvenční výrobě vína ztrácejí. Neexistuje žádná „předepsaná“ chuť oranžového vína. Vše závisí na tom, jak dlouho byly hrozny ponechány ve styku se slupkou. Obvykle delší kontakt znamená bohatší chuť. Díky oranžovým vínům nám vznikají nové možnost párování vína s jídlem.

Jak pít oranžové víno a s čím ho párovat?

Oranžové víno si nejlépe vychutnáte, když ho podáváte při stejné teplotě jako červené víno. Pokud ho příliš vychladíte, víno vám zcela nerozkryje svůj buket.

Oranžové víno má kyselost bílého vína s tělem a strukturou červeného vína, takže se dobře hodí k široké škále jídel.

Obecně doporučujeme tato vína párovat s jídly, která mají výraznější chuť. Na předkrm můžeme k oranžovému vínu zvolit husí játra. Jako hlavní chod vybrat lososa na bylinkách. Stejně tak může posloužit asijská kuchyně s chilli. A pokud si rádi otevřete láhev vína na sobotní večer vřele mohu doporučit variaci aromatických sýrů.

Kde mohu koupit oranžové víno?

Jak už jsme zmínili, víno (i to oranžové) pochází z Gruzie. Pokud nechcete šlápnout vedle, bežte tedy přímo ke zdroji. Výběr na www.VinazGruzie.cz vás určitě nezklame.

Komentáře