Vánoční recepty pro Štědrý den

Kapr na štědrovečerní tabuli a k tomu bramborový salát je již český vánoční zvyk po dlouhá léta. Recept na vánočního kapra, tedy kapr smažený v trojoobale pochází z Rakouska a ve svých kuchařkách jej uvádí například česká buditelka a spisovatelka, autorka kuchařek, básní a divadelních her Magdalena Dobromila Rettigová. Dodnes je známá především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Do českých kuchyní se však rozšířil obalovaný kapr až ve století dvacátém. Napomohla tomu tehdejší obliba smažených jídel a příznivá cena vánočního kapra. Dnešní doba přeje novinkám a variacím tradičních pokrmů. Mlékárna Valašské Meziříčí jako producent kvalitních mléčných výrobků rovněž přichází s lehčí a zdravější variantou kapra s bramborovým salátem, a k tomu také něco sladkého na zub.

„Nejen děti, ale i dospělí se těší na čas adventní a Vánoce samotné. Vánoční atmosféru již několik dní či týdnů před samotným Štědrým dnem nejlépe navodí pečení vánočního cukroví. Připravili jsme proto recepty na sladké vánoční cukroví, ale nezapomněli jsme také na samotný Štědrý den a hlavní štědrovečerní chod,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ať už se jedná o pečení cukroví, výzdobu domu či samotné zdobení vánočního stromečku, Vánoce jsou především časem pokoje, rodiny a lásky. Pokud k této rodinné pohodě přispějí i dobroty, které si připravíte za použití našich výrobků, budeme za to rádi,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13951″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Sladké vánoční tyčinky s Kysanou smetanou z Valašska
Suroviny:
200 g hladké mouky
125 g tuku
80 g Kysané smetany z Mlékárny Valašské Meziříčí
2 sáčky vanilkového cukru
moučkový cukr na obalení

Postup:
Z prosáté mouky, změklého tuku a Kysané smetany z Valašska vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 1-2 hodiny v chladnu odležet. Potom těsto rozválíme na obdélník vysoký asi 4mm a posypeme ho vanilkovým cukrem, který pomocí válečku vmáčkneme do těsta. Plát rozkrájíme rádýlkem na úzké proužky dlouhé asi 5cm. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Když tyčinky nabydou, vyndáme je a obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13952″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Jogurtové rohlíčky s Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí
Suroviny:
240 g Bílého jogurtu z Valašska
1 sklenice olej
300 g cukr moučka
1 ks čokoládová poleva
1,5 balíčku prášek do pečiva
1 balíček vanilkový pudink
3 ks vejce
400 g polohrubá mouka

Postup:
Nejprve utřeme vejce s cukrem, přidáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí, olej a znovu třeme. Nakonec vmícháme polohrubou mouku s kypřícím práškem a pudinkem. Hmotu vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě teplý korpus přelijeme čokoládovou polevou a vykrajujeme za tepla rohlíčky (měsíčky). Jogurtové rohlíčky můžeme dozdobit bílou čokoládovou polevou.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13953″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Bramborový salát s Bílým jogurtem z Mlékárny Valašské Meziříčí
Verze lehkého bramborového salátu z vařených brambor, vajec, hrášku, kukuřice a papriky, dochucený Bílým jogurtem z Valašska, octem, solí a pepřem.
Suroviny:
800 g brambor + voda
250 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí polotučného
100 g hrášku může být mražený nebo sterilovaný
100 g kukuřice může být mražená nebo sterilovaná
1 lžička octu
2 ks vajec uvařených natvrdo
1 ks červené papriky
1 ks snítku koriandru
mletý pepř
Sůl

Postup:
Nejprve si brambory omyjeme a uvaříme ve slané vodě. Po změknutí scedíme a necháme vychladnout. Poté oloupeme, nakrájíme na plátky nebo kostičky a dáme do větší mísy. Přidáme hrášek, kukuřici, Bílý jogurt z Valašska, najemno nasekaný koriandr, oloupaná na osminky nakrájená vejce a očištěnou na nudličky nakrájenou papriku. Nakonec dochutíme solí, mletým pepřem i octem a vše lehce promícháme. Před podáváním dáme uležet do chladna.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13954″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Kapr s přelivem z Bílého jogurtu z Valašska
Suroviny:
4 porce kapra
2 lžíce kopru
1 kelímek Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
mletý pepř
4 lžíce strouhaného sýru
sůl
1 ks cibule

Postup :
Jednotlivé porce kapra osolíme, opepříme a opečeme na tuku z obou stran. Poté rybu poklademe kolečky cibule, posypeme koprem, sýrem a přelijeme jogurtem. Ve vyhřáté troubě maso zapečeme do roztavení sýra. Podáváme s lehkým bramborovým salátem.

Komentáře