Chutná domácí čokoláda

Přinášíme důležité informace pro milovníky čokolády! … Pokud pro vás čokoláda představuje slabost a nemůžete bez ní být, máme pro vás dobrou zprávu. To, že je čokoláda plná nezdravých cukrů a tuků platí pouze v případě čokolád vyrobených z praženého kakaa s přídavkem cukru a ztužených tuků. Vy můžete bez obav mlsat zdravou čokoládu, připravenou z kakaových bobů nepražených. A vyrobit si ji můžete klidně v pohodlí domova. Jedinou podmínkou je výkonný mixér, bez kterého by se suroviny dostatečně nespojily.

V hlavní roli kakaové boby
Výchozí surovinou k výrobě čokolády jsou nepražené kakaové boby, které mají výraznou hořkou chuť. I když je můžete chroupat jen tak samotné, mohou se také ve formě prášku použít pro přípravu raw dezertů, čokolády nebo třeba čokoládového mléka a kakaa. Kakaové boby jsou semena plodů rostliny Theobroma cacao, neboli v překladu Kakaovník pravý. Tato rostlina se pěstuje přibližně od pátého století. Ve starých civilizacích v období od 7. do 16. století byly boby velmi ceněné a používaly se především jako platidlo. Byly totiž považovány za dar od bohů a nápoj z nich mohli pít jen vyvolení během rituálních obřadů. Největšími producenty kakaových bobů jsou země v tropickém pásmu – Pobřeží slonoviny, Indonésie, Ghanu, Nigérie, Brazílie, Kamerun a Ekvádor. Ve své syrové nepražené podobě patří mezi tzv. superpotraviny. Jsou jedním z největších zdrojů antioxidantů, zdrojem železa, bílkovin, vápníku, hořčíku a dalších vitaminů. Není tak divu, že bývají označovány jako pokrm bohů.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13274″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“450″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“280″}}]]

Recept na domácí čokoládu
K přípravě domácí čokolády je v první řadě potřeba výkonný mixér, ideálním pomocníkem může být například G21 Perfect Smoothie Vitality, který má výkon 1680 W. Do mixéru přidejte 100 g nepraženého kakaového prášku, 70 g kakaového másla, 30 g kokosového oleje, 2 lžíce přírodního sladidla a špetku himalájské soli. Spusťte mixér na nejnižší otáčky a postupně přidávejte na intenzitě. Mixujte do té doby, než dosáhnete hladké, krémové konzistence. Do hotové směsi můžete přidat například ořechy, kustovnici čínskou, chia semínka a jiné superpotraviny. Hotovou směs nalijte do silikonových nebo jiných forem a nechte ji ztuhnout v lednici popřípadě v mrazáku. A výborná čokoláda je na světě!

Všestranné účinky zázračných bobů
Kakaové boby neocení jen mlsalové, kteří ujíždí na čokoládě. Protože příznivě ovlivňují funkci mozku a centrálního nervového systému, jsou výborným parťákem při studiu nebo psychicky a fyzicky náročných pracovních úkonech. Mimo povzbuzujícího účinku působí kakaové boby na lidský organismus také účinkem uklidňujícím. Dokáží ovlivnit psychickou pohodu a navodit dobrou náladu, proto působí jako takové antidepresivum. Dokonce mají i lehce afrodisiakální účinek. Pravidelná konzumace čistého kakaa doplňuje hladinu hořčíku v organismu a zabraňuje jeho předčasnému stárnutí.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“13275″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“337″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Foto: fotobanka Fotolia

 

Komentáře