Pohanka, jak ji neznáte

Současný trend zdravého životního stylu s sebou přináší znovuobjevování potravin, které měli v jídelníčku naši předci. Zároveň se stále více lidí zajímá o složení a původ toho, co jedí. Velké oblibě se těší potraviny, které obsahují důležité živiny pro lidské zdraví. Jednou z nich je pohanka, kterou lze jednoduše označit jako poklad zdravého jídelníčku.

Pohanka byla dopravována z Himaláje už od 13. století byla a jedla se v podobě kaší, chlebu a různých placek. Dnes, v 21. století nastává její renesance, kdy je vyhledávána právě pro své nutriční složení. Obsahuje vlákninu, rutin, bioflavonoidy, minerály, vitamíny a cholin. Právě bioflavonoidy a rutin působí příznivě na cévy v celém těle, pomáhají při regeneraci jaterních buněk a mají antioxidační efekt. Rutinu jsou navíc připisovány protizánětlivé a antikarcinogenní účinky, díky kterým je hojně využíván v kosmetice a farmakologii. Z těch běžnějších nutričních látek je pohanka bohatá na kvalitní tuky, vlákninu a bílkoviny, nepostradatelné pro růst a obnovu buněk, svalů a enzymů. Svým složením je vhodná i pro bezlepkovou a dietní stravu a je oblíbená i mezi vegetariány a makrobiotiky.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24689″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“251″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Jako tradiční surovina přináší překvapivě širokou škálu využití a to i díky možnosti – zužitkovat ji celou. Pohankové listy lze přidat do salátu, z natě si můžete uvařit čaj a semena můžete použít k výrobě pokrmu či si z nich vypěstovat rostlinku, která má funkci rostlinného herbicidu. Dále se dá pohanka využít jako výstelka do polštářů, které příznivě působí proti bolestem hlavy a zad. Pohanka v polštáři také odebírá tělesný pot.

V obchodech najdete mnoho jejích podob. Častou nabídkou jsou krupky, lámanky, krupice, mouka, chléb, slupky, med tmavohnědé barvy, čaj, pohankové pukance či jiné pufované výrobky. Bývá také součástí nápojů.  Všechny tváře pohanky lze využít k přípravě zdravých dobrot. Oblíbenosti se těší sladké variace kaší ke snídani nebo svačině. Aby si pohanka uchovala co nejvíce cenných látek, nesmí se vařit, ale pouze zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat.

[[{„type“:“media“,“view_mode“:“colorbox“,“fid“:“24690″,“attributes“:{„alt“:““,“class“:“media-image“,“height“:“400″,“typeof“:“foaf:Image“,“width“:“600″}}]]

Domácí müsli tyčinky z pohankových pukanců
Suroviny:
1 hrnek pohankových pukanců
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek slunečnicových semínek
1 hrnek dýňových semínek
1 hrnek sezamových semínek
Podle chuti: sušené brusinky
120 g másla
6 lžic medu
¼ hrnku slazeného kondenzovaného mléka

Postup:
V míse smícháme pohankové pukance, ovesné vločky, semínka a ovoce. Vše rozprostřeme na plech a dáme do trouby asi na 10 minut při 160 oC. Vedle v hrnci povaříme do konzistence karamelu máslo s medem kondenzovaným mlékem. Do této hmoty potom vmícháme vločky a semínka a vše nalejeme na plech vyložený pečícím papírem. Hmotu rozetřeme do roviny. Můžeme nechat ještě 5 minut zapéct a pak necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Domácí müsli tyčinky nakrájíme dle libosti třeba na čtverečky. 

Komentáře