10 věcí, které možná nevíte o kávě

Denně se jí vypije odhadem 1,4 miliardy šálků a snad málokdo na planetě ji alespoň v některé podobě neochutnal. Kávu koupíte na každé vesnici, ale i na burze. Víc než dva šálky denně mohou předcházet cukrovce. Co všechno o kávě ještě nevíte?

1) Káva je ovoce

A ovoce má každý rád. Káva roste na kávovníku, což je keř a nevysoký strom. Před sběrem vypadá jako červená třešeň (plodu se také říká kávová třešeň) s obvykle dvěma zrnky uvnitř. Nejčastěji se používá odrůda arabika a odrůda robusta, někdy zvlášť, někdy se míchají.

2) Káva nemusí být hořká…

…což souvisí s bodem jedna. Hořkost v kávě může způsobovat několik věcí – od vysokého podílu robusty, přes způsob pražení až po samotnou přípravu. Pokud je káva skutečně kvalitní, dobře upražená a správně připravená, cukr potřebovat nebudete. Jako většina ovoce má totiž přirozeně sladkou chuť.

3) I slupka se dá pít

Usušená slupka, neboli cascara, se dá připravit jako příjemný nápoj. Chutná trochu jako čaj připravený do hrníčku po silné kávě. Ještě lépe chutná jako ledová s cukrem a citrusovými plody. Cascara je prý původní způsob přípravy kávy, aktuálně se k nám vozí například z Panamy.

4) Na čerstvosti záleží

Zkuste si schválně sníst dva roky starý banán. Nic moc. S čerstvou kávou, vypěstovanou v nedávné době (dejme tomu do dvou let, ideálně do roka), upraženou před pár týdny (maximálně třemi měsíci) a umletou před chvíli (bez kompromisů maximálně před 15 minutami) dostanete mnohem lepší zážitek, než s bůhvíkdy mletou kapslí a bůhví čím instantním.

5) Kofein můžou i maminky

Oproti rozšířenému mýtu škodlivosti kofeinu pro nastávající maminky je dokázáno, že jeho nízké množství není nebezpečné. 150 mg denně je podle studií přijatelná dávka. Kofein je navíc obsažen v řadě jiných věcí, jako jsou čokolády, čaje či některé limonády. 

6) Italská káva neexistuje

V Italií se káva pouze praží, ne pěstuje. Jednoduše by tam nevyrostla kvalitní – káva roste jen v tzv. kávovém pásu, zhruba ohraničeném obratníky Raka a Kozoroha. Je pravda, že Italové ve velké míře napomohli rozvoji kávové kultury, specifický je především způsob pražení, kdy se zrna praží tmavě, až velmi tmavě. 

7) A piccolo také ne!

Piccolo znamená italský malý a v devadesátých letech to bylo Italy využívané obrané zaklínadlo před objednáním české břečky. Správně se nápoj jmenuje espresso.

8) Turek je národnost, ne káva

Správná turecká či arabská káva se dělá v džezvě, leckdy s brutálním množstvím cukru a chuťově extravagantním kardamonem. Tahle káva je velmi silná, podává se v malém množství. A připravuje se v džezvě. Český turek by si, vzhledem ke své oblibě, stejně zasloužil svůj vlastní název.

9) Filtr nepatří do sběru

Filtrování kávy je ideální do domácích podmínek. Vybavení se dá navíc pořídit za pár stokorun. A spoustu z nás ho už doma má. Vykašlete se na drahé espresso přístroje, které vám espresso jako v kavárně stejně neudělají, začněte filtrovat!

10) Káva je artikl

Káva je druhou nejobchodovanější komoditou na burze, při její spotřebě, která činí odhadem 1,4 miliardy šálků denně, se není co divit. Kávu seženete v různých podobách snad v každém obchodě, který s ní má jen trochu společného. Od supermarketů, přes kavárny, trafiky či benzínky. Stačí jen najít tu správnou a pustit se do ní.

O autorovi   

Jiří Mlejnek třetím rokem kavárničí v Českém ráji. Je kávomilcem a kávovým fajnšmekrem. Velmi rád ochutnává, ať už ve své kavárně, doma či u konkurence. Majitel a barista v Kavárně Muzeum v Turnově. Kromě hledání té nejlepší kavárenské cesty školí zájemce, jak se stát kávovým fajnšmekrem a majitelem kavárny.  Více na: www.kavamuzeum.cz a www.facebook.com/kavamuzeum

 

 

 

 

Komentáře