Desatero pro výběr kvalitních mléčných výrobků

Pochutnáváte si rádi na sýrech, jogurtech, zákysech a dalších výrobcích z mléka? V obchodech jich najdete nepřeberné množství. Ale i mléčné výrobky se od sebe liší kvalitou. Podle čeho byste je měli vybírat, aby byly co nejkvalitnější a získali jste maximum z jejich benefitů? 

 

1.Ve složení výrobku sledujte pořadí

Pořadí jednotlivých složek ve složení je seřazeno podle podílu. Na prvním místě je tedy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce. U kvalitních mléčných výrobků to je mléko.

2. Méně je někdy více

Kromě pořadí jednotlivých složek také sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Mějte se na pozoru, pokud se složení rozpíná téměř po celé etiketě. Bohatě stačí, je-li třeba ve složení u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.

3. Jednotlivé kategorie mléčných výrobků – čeho si všímat na etiketě?

  • Mléko – obsah tuku
  • Sýry – sledujeme množství tuku a obsah sodíku
  • Jogurty – množství tuku, přítomnost zahušťovadel
  • Ovocné mléčné výrobky – obsah tuku a množství sacharidů 

4. Odlišujte od mléčných výrobků rostlinné alternativy

Málokdo o tom přemýšlí, ale v posledních letech se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům, kdy je nějaká mléčná složka nahrazena jinou. Může se jednat např. o záměnu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje. Takovéto výrobky se samozřejmě mohou vyrábět i prodávat – nejsou nikterak zdravotně závadné – ale nesmějí být označovány jako mléčné výrobky. Nesmějí se proto nazývat sýrem ani máslem. Také třeba „máslíčko“ a máslo není to samé.

5. Není barvivo jako barvivo

Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní, což není nic jiného než výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. Stejná situace platí, i pokud jde o aromata. Proto pro vás už nemůže být těžké uhodnout, co je pro vás lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?

6.„Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“

Jestliže se výrobek nazývá „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. To samé platí např. tehdy, jde-li o karamel, kakao nebo třeba další druhy ovoce. Nicméně výrobky s karamelovou, jahodovou či kakaovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí. Z hlediska složení i chuti určitě budete preferovat jogurt jahodový/jahoda.

7. Navíc není „jahodový“ jako „jahodový“

Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, když vynásobíte podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné. Jak tedy na to?

Např. Výrobek, který má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.

Řešení:

0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %

 

8. Sledujte i původ výrobku

 

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Jednoduchý způsob, jak zjistit, odkud vámi vybraný výrobek pochází, je sledování tzv. „oválku“ na obale. Oválek v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku. Označení CZ patří České republice.  

9. Naučte se vypočítat obsah tuku v sýrech

Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.). Jak se z tohoto údaje určí absolutní množství tuku ve výrobku?

Př. Eidamský sýr 30 % t. v suš.

V deklaraci je uvedeno:

Sušina …………….54 %  (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Platí vztah:

 

Tuk v sušině vyjadřuje, jaký podíl ze sušiny připadá právě na tuk.

 Po dosazení do rovnice se vypočte: % t g

10. Napoví i značky kvality

Na obalech některých nejen mléčných výrobků jste nejspíše zaregistrovali různá loga se značkou kvality. Aby ji produkt získal, musí splnit určitá kvalitativní kritéria. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu. Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

Nezapomeňte si přečíst: http://www.jomagazin.cz/mlecne-vyrobky-prospivaji-detem#.V4hzUtgkpPY

Komentáře