Jak na kávu podle Ládi Hrušky

Investigativní kuchař, mediální hvězda a popírač slepých uliček. To je Láďa Hruška, fenomén domácího vaření, který dokázal domácí kutilství posunout tam, kam se to Přemkovi Podlahovi nikdy nepovedlo. Do našich žaludků. A protože je jen otázkou času, než se Láďa Hruška pustí i do přípravy kávy, dovolím si zde trochu zavěštit a předpovědět jeho veleúspěšný postup přípravy výběrové kávy.

Kde nakupovat?

V první řadě je potřeba ušetřit už při nákupu. Kupujte zásadně kávy privátních supermarketových značek. Pokud si přeci jen chcete dopřát léty osvědčenou klasiku, zakupte směs Standard. 

Jak připravovat?

Kávu nikdy nemelte, jen ji roztlučte kladivem. Díky tomu ušetříte na vybavení i elektřině. Roztlučeno? Můžete zalévat. Ušetřit můžete, když použijete horkou vodu z kohoutku. Pokud je dobrá na to, aby vám opařila ruce, zvládne i vylouhovat kávu.

Dopili jste? Opakujte! Zalévejte lógr tak dlouho, dokud bude mít výsledný nápoj takovou barvu, která alespoň vzdáleně kávu připomíná. A až zmizí barva, nemyjte hrníček. Můžete do něj pak nasypat menší množství kávy než poprvé. Opět ušetříte.

Tip pro pokročilé

Pokud nemáte rádi lógr a chcete si připadat jako hipster – filtrujte. Levně to jde, když trychtýř, který má každý hospodyňka doma, vystelete toaletním papírem (jednovrstvým!) nebo starými novinami (i když kdo by kupoval noviny, když na internetu je všechno zdarma). Ušetříte tak za nákup zařízení a drahých filtrů. A nepoznáte rozdíl!

Tip pro super spořivé

Chcete ušetřit opravdu maximálně? Nekupujte kávu! Nakupte kuřecí kůže, spečte je na uhel a zalijte vodou. Bude to chutnat trochu jako káva, kterou jsem popsal v předchozích bodech. A rozhodně vás to nakopne!

P.S. Vyděsila vás představa takovéto kávy? Mrkněte na http://jomagazin.cz/3-tipy-jak-na-skvelou-kavu-doma#.VE_5P4fUyRs 

 

O autorovi   

Jiří Mlejnek třetím rokem kavárničí v Českém ráji. Je kávomilcem a kávovým fajnšmekrem. Velmi rád ochutnává, ať už ve své kavárně, doma či u konkurence. Majitel a barista v Kavárně Muzeum v Turnově. Kromě hledání té nejlepší kavárenské cesty školí zájemce, jak se stát kávovým fajnšmekrem a majitelem kavárny.  Více na: www.facebook.com/kavamuzeum

 

Komentáře