Trojice umělců a čtyři české zoo se spojily k ochraně mořských želv!

Mořských želv v jejich přirozeném prostředí dramaticky ubývá. Z tisíce snesených vajíček přežije do dospělosti pouze jedna želva. S pomocí k řešení kritické situace přišli čeští vědci. Za podpory čtyř tuzemských zoologických zahrad založili program Chráníme mořské želvy, kterému se již podařilo zachránit 1.200.000 vajíček ohrožených mořských želv. Na podporu projektu nyní vzniklo krátké video s Bárou Hrzánovou, Romanem Vaňkem a Danem Bártou.

Turisté a cestovatelé se na svých dovolených setkávají s nabídkou želvích vajec, masa i suvenýrů z želvoviny. Proto je důležitá osvěta, informace o problematice a dopadech lidského počínání na budoucnost těchto krásných mořských tvorů. Česká koalice na ochranu biodiverzity (CCBC) přináší video režiséra Zdeňka Suchého, v němž o želvích vejcích promluvili herečka Bára Hrzánová, šéfkuchař Roman Vaněk a Dan Bárta, zpěvák a přírodovědec, který se stejným režisérem na indonéských ostrovech natočil film o mořských želvách pro Českou televizi. Hudbu ke spotu obstarali pouze svými hlasy Dan Bárta a En.dru – Ondřej Havlík.

Mořské želvy jsou na světě více než 100 milionů let a hlavně díky lidem jim hrozí vyhubení. Populace všech sedmi druhů mořských želv strmě klesají. Čtyři z nich jsou považovány za kriticky ohrožené, další tři jako ohrožené vyhynutím. Nejdramatičtější je situace v Indickém oceánu, kde populace mořských želv na mnoha místech již úplně vymizely. Proto jsou všechny mořské želvy chráněny nejen mezinárodním, ale i indonéským právem. Proto se je snaží chránit program Chráníme mořské želvy. Program, který je součástí CCBC, založila Hana Svobodová.

Nejzávažnějším problémem je přímý sběr želvích vajec, který je samozřejmě ilegální. Když se totiž dlouhodobě v určité oblasti sbírají, nelíhnou se zde pak žádná mláďata a nejsou zde v dalších letech ani žádné dospělé samice, které by se do oblasti vracely pářit a klást nová vejce.“, říká expertka Hana Svobodová. „Lidé však často zpracují na plážích i samotné samice.“ dodává.

Produkty z mořských želv: vejce, maso, tuk, orgány nebo krev jsou i přes přísné zákazy předmětem obchodu na celém světě. S konzumací želvích produktů je však spojeno množství zdravotních rizik a jsou dokumentovány i případy úmrtí. Hlavní podíl na rapidně se snižujícím počtu mořských želv má člověk a jsme to zase jen my lidé, kdo jim může pomoci přežít. Projekt Chráníme mořské želvy dlouhodobě podporují Zoo Hodonín, Zoo Ostrava, Zoo Liberec, nově také Zoo Olomouc.

Zdroj: www.morskezelvy.cz a www.ccbc.cz

Komentáře